Afschaffing slavernij herdenken met Keti Koti Tafel

MIDDELBURG – Middelburg herdenkt ieder jaar op 1 juli de afschaffing van de Nederlandse slavernij in 1863. Nieuw onderdeel van de  herdenking is in 2019 de Keti Koti Tafel.

Keti Koti betekent ‘Verbreek de ketens’. Een Keti Koti Tafel is een dialoogtafel, waar, door Nederlanders (van alle huidskleuren) die persoonlijke ervaringen uitwisselen, wordt stilgestaan bij de hedendaagse gevolgen van het Nederlandse slavernijverleden. Tijdens de dialoog wordt een gezamenlijke maaltijd gebruikt die herinnert aan het slavernijverleden, waarbij aan het begin en aan het einde passende rituelen worden uitgevoerd. Tussen de gesprekken door zingt een koor de treur- en bevrijdingsliederen die gezongen werden ten tijde van de slavernij.

De algemene doelstelling van de Keti Koti dialoogtafel is het vergroten van het bewustzijn van de innerlijke en sociale conflicten en blinde vlekken die voortkomen uit de complexe historische en sociale achtergronden van het Nederlandse slavernij en koloniale verleden. Zo kunnen nieuwe inzichten worden verkregen die leiden tot een samenleving vrij van discriminatie en racisme.

De Keti Koti-Tafel is maandag 1 juli van 18.30 tot 21.00 uur in ZB | Planbureau en bibliotheek van Zeeland aan de Kousteensedijk in Middelburg. Inloop vanaf 18.00 uur. Aanmelden kan tot 14 juni via het formulier op internet. Klik hier om aan te melden.

Aan de maaltijd zijn geen kosten verbonden, een vrijwillige bijdrage op de avond zelf is welkom, maar niet verplicht.