Bijbel-event in Middelburg met presentatie Lexicon Hebreeuws en Naardense Bijbel

MIDDELBURG – De Nieuwe Kerk in Middelburg en uitgeverij Skandalon houden vrijdag 31 mei in de Nieuwe Kerk in Middelburg het bijbel-event ‘Dichter bij de Ene’. Tijdens het event presenteert Middelburger Johan Murre zijn unieke woordenboek Hebreeuws, wordt de ‘definitieve’ dertiende druk van de Naardense Bijbel aan het publiek voorgesteld en zal de Zeeuw Sam Janse spreken over de deuterocanonieke Bijbelboeken. De muziek wordt verzorgd door het vocaal ensemble Cantori Davidici.

Johan Murre.Zeeuwen blijken graag de Bijbel – het Oude Testament – in de oorspronkelijke taal te lezen. Middelburger Johan Murre gaf in de loop der tijd veel cursussen bijbels Hebreeuws. Zijn Lexicon bijbels Hebreeuws is het ideale woordenboek voor de Bijbelliefhebber. In de lexicon worden niet alleen de betekenissen van Bijbelse kernwoorden gegeven, maar ook extra toelichtingen (‘excursen’) om de oude teksten te begrijpen. Met het lexicon wilde Murre de rijkdom van het Hebreeuws laten zien en toegankelijk maken. In 2016 werd een aanvang met het werk gemaakt en redacteuren, onder wie de Middelburgse (oud-)predikanten Leo IJkel, Eeuwout Klootwijk en Chris Kors lazen, mee.  Het lexicon is geschikt voor zowel beginners als gevorderden.

Op het Bijbel-event in de Nieuwe Kerk wordt een eerste exemplaar uitgereikt aan Eduard Smit, wethouder cultuur van Middelburg. Daarna wordt uitgelegd hoe het lexicon werkt en zal Chris Kors, predikant van de Nieuwe Kerk, Johan Murre interviewen en het publiek daarbij op ontdekkingsreis door Psalm 19 meenemen.

Nieuwe Naardense Bijbel

Illustratie van Jona van de hand van Wim Hofman op de Naardense Bijbel.

Na de pauze laat Pieter Oussoren, de vertaler van de Naardense Bijbel, horen hoe de oude Bijbelse poëzie doorklinkt in zijn vertaling van ‘Het lied van Jona’ (Jona 2). Van de Naardense Bijbel zijn sinds 2004 ongeveer 50.000 exemplaren verkocht. De afgelopen 20 jaar heeft Oussoren, geholpen door talloze meelezers, deskundigen en liefhebbers, herzieningen doorgevoerd om de tekst zo dicht mogelijk bij de brontekst te krijgen. Dat heeft geresulteerd in deze dertiende druk. Eén van de uitvoeringen van deze nieuwe Naardense Bijbel heeft een Zeeuws tintje: de illustratie van Jona is van de hand van de Zeeuwse kunstenaar Wim Hofman.

Zeeuwse Psalmen

De Zeeuw Sam Janse – een kritische vriend van de Naardense Bijbel, docent Bijbelse talen aan de Protestantse Theologische Universiteit en medewerker aan de Nieuwe Bijbelvertaling – zal spreken over de deuterocanonieke Bijbelboeken, te vinden in enkele edities van de Naardense Bijbel. Het vocaal ensemble Cantori Davidici onder leiding van Theo van Willigenburg brengt Psalm 19 ten gehore in verschillende stijlen, waaronder het Zeeuws. De orgelbegeleiding is in handen van organist/componist Margreet de Jong.

Het Bijbel-event ‘Dichter bij de Ene’ op vrijdag 31 mei in de Nieuwe Kerk van Middelburg begint om 13.00 uur met het Conventry Middaggebed, inloop vanaf 12.30. Halverwege het programma is er een pauze met koffie/thee en wat lekkers. Na afloop (16.30 uur) zijn er hapjes en drankjes.

Entree: € 5,00 inclusief consumpties. Opgave, betaling en programma: www.skandalon.nl/middelburg