Bijzonder jubileum: Rinus Jobse 70 jaar organist in Oostkapelle

OOSTKAPELLE – Een bijzonder jubileum van een bijzonder man: de Protestantse gemeente Oostkapelle zette zondag 5 februari Rinus Jobse (85) in het zonnetje omdat hij 70 jaar organist van de gemeente is. Aan het eind van de eredienst kreeg hij de PKN-erepenning uitgereikt met bijbehorende oorkonde.

De jubilaris wist van niets en was blij verrast. Rinus Jobse begeleidde de gemeentezang voor het eerst op 1 februari 1953. Na de Rampnacht was de dienstdoende organist afwezig omdat hij was opgeroepen om hulp te verlenen aan de slachtoffers. De 15-jarige Rinus mocht invallen en is sindsdien als organist gebleven, eerst in de Brouwerijkerk en later in de Zionskerk en de Dorpskerk.

De Zionskerk werd in 1984 in gebruik genomen. Het orgel voor die kerk werd in 1983 in Zwolle aangekocht en met behulp van veel vrijwilligers gedemonteerd en tijdelijk opgeslagen. De orgelkas paste echter niet op de beoogde plek in de Zionskerk, dus Rinus heeft alles zelf passend gemaakt. Daarna kon het orgel, ook weer met hulp van vrijwilligers, weer in elkaar worden gezet. Rinus voert kleine reparaties zelf uit en kan zelfs de tongwerken stemmen.

Rinus Jobse bespeelt de toetsen nog steeds elke dag onder het motto Geen dag zonder Bach. Hij doet veel om bij te blijven en studeert nog regelmatig nieuwe stukken in, zelfs als het van oorsprong geen orgelstukken zijn. Naast het prima begeleiden van gemeentezang, begeleidt hij ook graag solisten en het projectkoor van de gemeente. En die samenwerking bevalt van beide kanten prima.

Kerkenraadsvoorzitter Frans Vijlbrief bedankte Rinus dan ook hartelijk voor alles wat hij voor de kerk(gangers) heeft betekend en sprak de wens uit dat men nog lang van zijn talenten kan genieten.

Kerkenraadsvoorzitter Frans Vijlbrief (links) overhandigt Rinus Jobse de oorkonde die bij de erepenning hoort. | foto Adri Jobse