Boekenverkoop voor Pakistan is een succes

Petra (links) aan het werk in Veere

VEERE – Kun je in deze tijd van ontlezing nog wat verdienen aan oude boeken? Petra van den Berge bewijst dat het inderdaad kan. Zij hield in juli en augustus 2017 in Veere meer dan tweeduizend euro over aan deze handel. Het geld is bestemd voor een heel goed doel, namelijk het Walcherse ZWO-project  in Pakistan.

De afgelopen maanden was Petra wekelijks te vinden in de Kleine Kerk in Veere. Voor buitenstaanders is niet direct duidelijk waar de ingang is, maar dat bezwaar nam zij weg door op een strategische plek met borden die verwijzen naar de verkoop. Zodoende kreeg ze een massa volk over de vloer.

Petra is penningmeester van ZWO-Walcheren. ZWO betekent Zending, Werelddiaconaat en Ontwikkelingswerk. Daarnaast is ze lid van het moderamen van de classis Walcheren en van de kerkenraad van de Protestantse gemeente Kleverskerke. Het idee voor de verkoop is daar ontstaan, zo vertelt Petra: ,,Twee jaar gelden zat ik in de kerk tijdens de openstelling wegens de Monumentendag. Toen dacht ik: we zouden hier op zulke dagen iets moeten doen voor de ZWO. Daaruit ontstond het plan om oude boeken te verzamelen en te verhandelen. Er kwam zoveel dat ik Monumentendag 2016 niet heb afgewacht, maar in dat jaar de verkoop begon in Veere.”

De verkoopvoorraad

Dat de verkoop in Veere enorm aanslaat is volgens Petra een direct gevolg van de grote toestroom van toeristen. Veel mensen vinden het leuk om op zo’n boekenmarkt vakantielectuur in te slaan. Dit jaar leverde dat in Veere 1971 euro op!

De organisatie vergt veel werk. In Veere worden de boeken heel overzichtelijk per categorie keurig in krattenkasten te koop aangeboden. Daar is dan veel aan vooraf gaan. Eerst het inzamelen van de boeken. Dan eerst uitsorteren wat verkoopbaar is en wat niet en vervolgens het transport naar de verkoopmarkt. Wat onverkoopbaar blijkt moet dan ook nog worden afgevoerd. Allemaal werk achter de schermen, wat de oppervlakkige waarnemer niet ziet, maar wel gedaan moet worden.

Het doel: het helpen van (christelijke) minderheden, met name de kansarmen, in Pakistan zou Zeeuwen extra kunnen aanspreken wanneer wordt teruggedacht aan 1953. Toen kwam ook vanuit Pakistan hulp op gaan richting slachtoffers Ramp.

Zaterdag 2 september verkocht Petra boeken in de Eben Haëzerkerk in Nieuw- en Sint Joosland. Dat gebeurde ter gelegenheid van het dorpsfeest.  De opbrengst in Nieuwland was € 162,50.  Met de verkoopen in Veere opgeteld een totaal van € 2133,50. En dat allemaal met oude boeken!