Brutale dief steelt klokken van kerk Puttershoek-Maasdam

PUTTERSHOEK – De Gereformeerde kerk van Puttershoek-Maasdam aan de Rembrandtlaan moet het voorlopig zonder klokgelui doen: zondagmorgen 5 februari zijn in alle vroegte twee van de drie klokken gestolen uit de klokkentoren.

De klokkentoren van de Gereformeerde kerk Puttershoek-Maasdam.

Een omwonende zag rond zeven uur ’s ochtends de diefstal gebeuren, maar heeft toen geen actie ondernomen. Hij zag dat één persoon met een witte bus met buitenlands kenteken bij de klokkentoren aankwam. De dief is via de vaste onderhoudstrap naar boven geklommen, heeft de klokken laten vallen (een hoogte van ongeveer 13 meter) en de twee klokken in zijn bus geladen. Mogelijk is de dief al eerder bij de klokkentoren geweest, want de diefstal is binnen een paar minuten gepleegd.

De kerk heeft inmiddels aangifte van diefstal gedaan bij de politie en er wordt een buurtonderzoek gedaan. De klokken, die ruim 50 jaar oud zijn, zijn verzekerd.

De derde klok, de bovenste, is nog wel aanwezig in de toren, maar ook die zal voorlopig niet luiden, omdat eerst wordt onderzocht of die nog goed vastzit. Mogelijk heeft de dief daar ook aan gesleuteld.

Marcel Klaver, voorzitter van de kerkenraad van Puttershoek-Maasdam: ,,We zijn hier in Puttershoek-Maasdam misschien wat kwetsbaarder voor een dergelijke diefstal door de losstaande toren. Maar ook andere kerken zouden eens kritisch naar hun eigen situatie moeten kijken en zich realiseren dat dieven niet terugschrikken voor een gevaarlijke klim. We willen als buurgemeente dus iedereen informeren en waarschuwen dat in de Hoeksche Waard dieven actief op zoek naar zijn  waardevolle metalen (brons/koper) van bijvoorbeeld klokken.’’