‘De Grote Startmaaltijd’ voor de Actie Kerkbalans 2020

VLISSINGEN – Op 18 januari gaat Actie Kerkbalans 2020 van start. Het landelijke campagneteam presenteert een nieuwe mogelijkheid om de Actie in lokale kerken feestelijk te starten, namelijk ‘De Grote Startmaaltijd’.

Met De Grote Startmaaltijd krijgt het ‘samen kerk zijn’ een treffende invulling. Omzien naar elkaar is voor veel kerkleden een belangrijke meerwaarde van hun kerk. Omzien naar elkaar kan onder meer door samen te eten. De maaltijd biedt bovendien gelegenheid om de trouwe Kerkbalansvrijwilligers in het zonnetje te zetten en het belang van de komende Actie Kerkbalans bij de deelnemers aan de maaltijd te onderstrepen.

Van diner tot koffietafel

Het doel is om in het startweekend van vrijdag 17 tot en met zondag 19 januari met zoveel mogelijk kerken een startmaaltijd voor Actie Kerkbalans te houden. Deelnemende kerken organiseren hun eigen Grote Startmaaltijd – dit kan een diner, ontbijt, lunch of borrel zijn – de invulling staat een kerk geheel vrij, wat ruimte biedt om groots uit te pakken met bijvoorbeeld een maaltijd voor alle kerkleden, of het kleiner te houden met een gezellige koffietafel voor de vrijwilligers en hun partners.

De lokale organisator regelt de tijd, plaats en bekendmaking. Ook vraagt hij of zij de genodigden zelf iets te bakken of te koken voor deze gelegenheid. Op die manier wordt het werk maar ook het resultaat daarvan gedeeld. De sfeer van onderlinge verbondenheid biedt een goede gelegenheid om samen ook stil te staan bij wat de parochie of gemeente financieel nodig heeft voor het komende jaar om de gewenste doelen te behalen.

Meedoen en aanmelden

De organisatie van Actie Kerkbalans vindt het belangrijk dat alle kerken mee kunnen doen aan dit verbindende, positieve evenement. Om het organisatoren makkelijk te maken, is er een handig stappenplan beschikbaar. Dit is te vinden op https://kerkbalans.nl. Kerken die mee willen doen kunnen zich daar ook al aanmelden. Aanmelders ontvangen alvast een gratis recept voor een hartige walnootkoek van kookdominee Han Wilmink.

Geef voor je kerk

Kerkbalans is een jaarlijkse actie waarin vijf Nederlandse kerkgenootschappen hun leden oproepen een financiële bijdrage te leveren ten bate van het onderhoud van hun plaatselijke kerk, parochie, of gemeente.

Materiaal Actie Kerkbalans

Op de website van de Actie Kerkbalans staan allerlei materialen die u kunnen ondersteunen bij de organisatie van Actie Kerkbalans in uw kerk! Van voorbeeldbrieven tot handige stappenplannen. De lijst met (gratis!) downloads wordt regelmatig aangevuld met nieuwe materialen.

Lees ook: Peiling Actie Kerkbalans: Wat maakt uw kerk waardevol?