Kerk Kortgene begint tweede leven

KORTGENE -Protestantse Gemeente (PG) De Ontmoeting te Noord-Beveland nam zondag 29 mei met een feestelijke dienst de Nicolaaskerk in Kortgene weer in gebruik. Het bedehuis is ingrijpend verbouwd.

PG De Ontmoeting te Noord-Beveland is de opvolger van de federatie van de PG Wissenkerke-Geersdijk en de PG Kats-Kortgene. Voor een fusie was het nodig om een andere exploitant te zoeken voor de Nicolaaskerk. Het onderhoud van het gebouw was namelijk niet meer op te brengen. Het was de bedoeling dat de nieuwe exploitant het gebouw blijvend beschikbaar zou stellen voor kerkdiensten.

Het kwam tot een oplossing doordat gemeentepredikant Karin van den Broeke* in 2019 in contact kwam met  dominee Ruben van Zwieten uit Amsterdam. Hij begon tijdens de financiële crisis in 2008 als predikant met het project ‘Zingeving Zuidas’, een ontmoetingshuis tussen de kantoren  in het gelijknamige zakencentrum.

Vier jaar later nam Van Zwieten het initiatief tot de komst van ’De Nieuwe Poort – The New Port’ in hetzelfde stadsdeel. Het gaat om een ontmoetingscentrum met een restaurant en (vergader)zalen. Elders volgden soortgelijke projecten. Ruben van Zwieten wilde zoiets ook graag eens doen met een kerk. Karin  van de Broeke haalde hem over die droom waar te maken met de Nicolaaskerk. Dus draagt die nu de naam ‘De Nieuwe Poort Zeeland, huis van ontmoeting en inspiratie’.

Het interieur van de kerk onderging een metamorfose. De banken maakten plaats voor stoelen. Opvallend is de grote bar in de kerkzaal. Daar bleven het orgel en de kansel onaangeroerd. De ruimte blijft daardoor ook geschikt voor kerkelijke vieringen. Maar de zaal zal meer gebruikt worden voor vergaderingen, lezingen en cursussen. De oude kosterij biedt nu onderdak aan appartementen, die je kunt boeken.

Zo begint er een tweede leven voor de Nicolaaskerk, waarvan de toren (oudste monument van Noord-Beveland) een belangrijk baken vormt in de wijde omgeving. Niet alleen als vierplaats voor de gemeente maar ook als ontmoetingsplek voor iedereen die over de drempel stapt bij de nieuwe ingang onder de toren.

Willem Staat