Derde concert Akoestisch Laboratorium in Goes

GOES – In de concertserie Het Akoestisch Laboratorium wordt vrijdagavond 4 november 2022 het derde concert gegeven in de Grote of Maria Magdalenakerk in Goes, aanvang 20.00 uur.

De monumentale kerk biedt veel mogelijkheden om optimaal gebruikte maken van een bijzondere akoestische beleving, zowel voor publiek als musici.

Het professionele muziekgezelschap, dat inmiddels is verbonden aan de stichting Maria Magdalena Cantorij, zal in een sobere bezetting van acht zangers en drie instrumentalisten muziek uitvoeren die past bij de herfsttijd. Er wordt muziek ten gehore gebracht over afscheid, rouw, dood, verdriet en troost. Het programma past qua inhoud goed bij het feest van Allerheiligen/Allerzielen, dat wereldwijd wordt gevierd in november.

Hoofdonderdeel van het concert is een meesterwerk van de componist Heinrich Schütz: de ‘Musikalische Exequien’, een standaardwerk in de koorliteratuur. Heinrich Schütz paste in deze compositie alle mogelijke componeerstijlen toe; het motet, recitatief, dubbelkorigheid, concertante passages voor solisten en kerkliederen uit de Lutherse traditie. Dit werk wordt dan ook gezien als de eerste Lutherse variant op de Rooms-katholieke dodenmis (Requiem).  Belangrijk verschil met het Requiem is dat in het werk van Schütz de focus ligt op troost en hoop.

Naast Schütz klinken koorwerken met een soortgelijke strekking van Praetorius, Distler, Purcell en instrumentale werken voor Theorbe van Allesandro Piccinini.

Klik hier om tickets voor dit concert te bestellen.

Zaterdag 3 december is het slotconcert in deze serie Akoestisch Laboratorium in de Grote Kerk van Goes.