Ds Willem Teelinck beschouwd in Lange Jan Project

Henk Goudzwaard

MIDDELBURG – Henk Goudzwaard uit Middelburg brengt donderdag 5 augustus in het meditatieve moment van het Lange Jan Project in de Middelburgse Koorkerk predikant Willem Teelinck voor het voetlicht.

Ds Willem Teelinck (1579-1629)

Ds Willem Teelinck (1579-1629) was het grootste deel van zijn leven werkzaam als predikant in Middelburg en werd bekend als de ‘vader van de Nadere Reformatie’. Naast een korte levensbeschrijving zal Henk Goudzwaard aandacht besteden aan het mystieke boekwerkje Soliloquium. Goudzwaard is oprichter en pionier van het Stadsklooster in Middelburg. De muzikale omlijsting van het meditatieve moment wordt verzorgd door Rien Balkenende, die op het orgel van de Koorkerk verschillende psalmbewerkingen zal spelen van Jan Pietersz Sweelinck (1562-1621), een tijdgenoot van Willem Teelinck.

Het meditatieve moment in de Koorkerk is van 13.00 tot 13.30 uur, toegang vrij.

Kerkenpad

De hele maand augustus kan er nog een kerkenpad onder leiding van een gids worden gewandeld. Er worden verschillende kerken en de synagoge bezocht. Aanmelden is niet nodig, verzamelen bij de infobalie in de Wandelkerk. De wandeling van anderhalf uur kost € 5,00 p.p. Ook is de tentoonstelling Yppong, Chinees in Middelburg (1600-1601) nog te bezoeken onder de torenvoet van de Lange Jan. De expositie omvat schilderijen en scherven van de hand van Lisianne Smit. In de Wandelkerk is ook de koffiecorner met koffie, thee en fris, te vinden.

Miniconcert

Organist Jan Wisse verzorgt het miniconcert.

Musicus Jan Wisse (1965) geeft deze donderdag het miniconcert in de Koorkerk (15.00-15.30 uur). Hij is al vele jaren een graag gehoorde organist tijdens de miniconcerten. Jan Wisse studeerde orgel en piano bij Leen de Broekert aan de Zeeuwse Muziekschool in Middelburg en  van 1985 tot 1992 studeerde hij orgel aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Johann Th. Lemckert, waar hij de diploma’s Docerend en Uitvoerend Musicus behaalde. Hij studeerde vanaf 1995 bij Marie-Louise Langlais aan het Conservatoire Internationale de Musique in Parijs, een studie die hij afsloot met een Premier Prix, de hoogste waardering voor dit examen. Aan de Haarlemse Zomeracademie volgde hij meestercursussen bij Ewald Kooiman en Jean Boyer. In 1994 werd Jan Wisse winnaar van het NCRV Van der Horst/De Klerk concours. In 1998 won hij de tweede prijs op het internationale orgelconcours Rijnstreek te Nijmegen. In 2000 won hij op ditzelfde concours de publieksprijs.

Aan de Koninklijke Beiaardschool ‘Jef Denijn’ in Mechelen sloot Jan Wisse zijn beiaardstudie met onderscheiding af. Jan Wisse geeft regelmatig orgelconcerten en werkt geregeld mee aan radio- en cd-opnames. Op Walcheren heeft hij een uitgebreide lespraktijk voor orgel en piano. Daarnaast is hij dirigent van vijf koren. Als organist is Jan Wisse verbonden aan de Gereformeerde Gemeente van Aagtekerke.

Het gevarieerde programma van donderdag 5 augustus belooft werken van G. Böhm, W.A. Mozart, F. Mendelssohn-Bartholdy, L. Vierne en enkele eigen psalmbewerkingen.

Ingang voor alle activiteiten via het poortje links van de Lange Jan.