Een Liefdeslied op Stille Zaterdag in Hoek

HOEK – De Protestantse gemeente Hoek houdt zaterdagavond een speciale Stille Zaterdagdienst, waarin Mieke Felix en haar neef Simon Felix ‘Een Liefdeslied’ voordragen. ‘Een Liefdeslied’ is een monoloog, gebaseerd op de teksten van de Mattheüspassie van Johann Sebastian Bach.

Mieke Felix.

Mieke verdiepte zich in de tekst en ontdekte dat de achterliggende structuur van het werk een kruisvorm is met centraal de verloochening van Petrus. Mieke verzamelde de teksten van de alt: de vrouw die Jezus zalft, de bruid uit het Hooglied, Maria Magdalena, de geliefde leerling.

Ze maakte een nieuwe vertelling. Samen met de hedendaagse klank en de nieuwe muziek van de gitaar van haar neef werd het een nieuw geheel. Bach is van alle tijden.

Na afloop wordt de Paaskaars binnengedragen als symbool van het begin van het Paasfeest.

Mieke Felix studeerde toneel en voordrachtkunst in Antwerpen, kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Gent en theologie aan de KU Leuven, waar ze afstudeerde met een master-thesis over het katharisme (‘Katharen en het vierde evangelie’). Ze gaf 40 jaar les in het (deeltijd-)kunstonderwijs en is nog steeds actief als vertelster en als docente in het vormingswerk voor volwassenen. Haar grootste interesse gaat uit naar de culturele geschiedenis van de middeleeuwen, met een speciale focus op het leven en denken van religieuze minderheden.

Een ieder wordt van harte uitgenodigd om deze bijzondere monoloog thuis mee te beluisteren via Kerkdienst gemist. Klik hier.

Zaterdag 3 april, 19.30 uur, Protestantse Kerk in Hoek. Met Mieke Felix (spreekstem) & Simon Felix (elektrische gitaar).