GZB fietsers voor vuur

Fietsers voor vuur

SINT PHILIPSLAND – Als opmaat voor de Pinksteractie van de GZB, een zendingsorganisatie in de Protestantse Kerk in Nederland, werden vier fietsers zaterdagmorgen 15 mei in Sint Philipsland uitgezwaaid voor een tocht van 150 kilometer met als motto ‘Houd het vuur brandend’: op weg naar Pinksteren kunnen we op verschillende manieren het vuur van het geloof aansteken en doorgeven. Deze campagne werd in plaats van de jaarlijkse GZB-zendingsdag op touw gezet.

De ‘kopgroep’ wielrenners bestond uit: Martijn van den Bogaart (GZB directeur), Tijmen van Steeg (controller bij de GZB), Kees Zeelenberg (teamleider bij de GZB) en Mark van den Dool (teamleider bij de GZB). Rechts op de foto ds Gerco van den Berg, die de fietsers voor de kerk in Sint Philipsland een goede reis wenst.

Om 8.45 uur arriveerden de wielrenners inclusief volgauto bij het Jeugdgebouw in Sint Philipsland. Na een verse bak koffie en een heerlijke gevulde Zeeuwse bolus werd om 9.10 uur de fakkel ontstoken met het vuur uit Sint Philipsland. De vier ‘fietsers voor vuur’ ontvingen van Johanna van Est een door haar vervaardigd symbool dat, zoals ds Gerco van den Berg het verwoordde: ‘laat zien hoe het vuur in Sint Philipsland brandend wordt gehouden’.

De fietsers deden onderweg verschillende plaatsen aan, waar hen symbolisch het vuur vanuit de kerk in Nederland voor de wereldkerk werd meegegeven. Over de Philipsdam ging het via Oud-Beijerland naar Gouda, waar PKN-preses ds Marco Batenburg de hoop uitsprak dat de wereldkerk echt kan helpen om opnieuw het vuur van de Geest te ontvangen. Vervolgens deden de fietsers Polsbroek aan, waarna koers werd gezet naar Werkhoven en tenslotte Nederlangbroek. Al deze gemeenten gaven ‘het vuur’ aan deze ‘kopgroep’ wielrenners mee.

Online event

In Nederlangbroek, 150 kilometer van hun startplaats, was de opnamelocatie van het online event, waaraan veel Nederlandse gemeenten meededen voor een inspirerende en creatieve reis door de wereldkerk. Er waren ontmoetingen rondom het vuur, samen zingen met Elise Manna en Lucas Kramer, inspirerende verhalen en bemoediging vanuit de wereldkerk. Zo kon men ‘meereizen’ naar Indonesië, Costa Rica, Zuid-Soedan, Libanon en Bosnië en Herzegovina en zich laten inspireren door verhalen die laten zien hoe God wereldwijd werkt en hoe zij het vuur van het geloof brandend houden.

Zaterdagmiddag was er de Challenge ‘Youth on Fire’ via een livestream. Kinderen, tieners en jongeren in heel Nederland werden uitgedaagd om ‘het vuur brandend te houden’. ’s Avonds was er een speciaal miniconcert met Marcel Zimmer. Deze challenge kan ook deze week nog worden gedaan, om zo kinderen en jongeren in uw gemeente aan te vuren en bij zending te betrekken.

Acties

Speciaal voor Pinksteren kunnen via de GZB vurige boeketten van gerbera’s worden besteld, waarvan de opbrengst naar het zendingswerk gaat. Daarnaast is er de actie ‘Het vuur uit de sloffen voor…’ om al fietsend, lopend, skeelerend of hoe dan ook als gemeente in beweging te komen voor de zending.

Aanstaande zondag, Pinksterzondag (23 mei) vieren we Pinksteren. De GZB draagt voor een themadienst aan Romeinen 12: ‘Wees vurig van geest’. De jaarlijkse Pinksterzendingscollecte kan laten zien hoe wij als gemeenten in Nederland verbonden zijn met elkaar en de wereldkerk.

Klik hier voor meer informatie over de GZB.