Franciscaanse gespreksstoof

MIDDELBURG – Een gastvrije bijeenkomst met een ‘gespreksstoof’ in het Stadsklooster Simpelhuys in Middelburg. Samen eten uit dezelfde (stoof)pot om onze verbondenheid met elkaar en de schepping te vieren, elkaar te ontmoeten en ons te voeden met vreugde. Op vrijdag 1 april 2022 kunt u plaats nemen aan een tafel in het Stadsklooster in Middelburg.

De eenvoudige maaltijd vraagt aandacht voor eerlijke en duurzame voeding, waarbij de verbinding wordt gemaakt met de aarde die het voedsel schenkt, met het bewerken van de aarde en het gebruiken van de aarde zonder haar uit te putten. Kortom: stilstaan bij zuster Moeder Aarde, die ons vruchten en voedsel geeft, en dat in dankbaarheid ‘laten smaken’.

Een stoofpot is een gerecht dat langzaam gaar gestoofd wordt in een pan. Met behulp van een beetje water, om te voorkomen dat het eten aanbrandt, kan het pruttelen en garen. Wij mensen zijn als stoofpotten, we pruttelen over van alles en nog wat in het leven. We delen deze ervaringen met anderen en zoeken samen naar antwoorden, troost, hoop of inspiratie. Maar hoe we het wenden of keren, of we het vuur nu hard of zacht laten branden, we weten nooit hoelang we moeten blijven pruttelen tot een antwoord te behappen is. Franciscaanse verhalen kunnen ons daarbij ondersteunen als een zacht vlammetje onder ons potje.

Met een franciscaanse gespreksstoof nodigen we je uit voor een maaltijd bestaande uit een vegetarische stoofpot met brood. Onder het nuttigen van de maaltijd delen we verhalen en gaan we met elkaar in gesprek over een aantal franciscaanse uitspraken. Dat doen we weloverwogen, net als een stoofpot nemen we de tijd. We pruttelen en sudderen over een aantal uitspraken uit de franciscaanse bronnen. Geduldig, stovend, laten we ons doordringen van elkaars gedachten over franciscaanse kernwaarden.

De Franciscaanse stoofpot staat klaar op vrijdag 1 april. De maaltijd duurt van 18.00 tot 20.00 uur. Er is plaats voor maximaal 10 deelnemers. Deelname is gratis, maar een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Aanmelden kan via deze link of via de agenda.