Gebed voor Noordoost-Syrië

Vorige week viel Turkije Noordoost-Syrië binnen. Honderdduizenden inwoners van het gebied leven in angst om het lot van familieleden, en wat deze nieuwe fase in de oorlog voor hen zal betekenen. De kerkleiders ter plekke houden zich vast aan Jezus’ woorden: ‘Houd moed! Ik heb de wereld overwonnen.’

Na acht jaar oorlog in Syrië is er nog steeds geen uitzicht op vrede. Ds. Joseph Kassab, leider van de Presbyteriaanse Kerk in Libanon en Syrië is steeds in contact met de kerkleiders ter plekke.

De kerk van ds Kassab heeft drie gemeenten in het gebied: in Kamishly, Hassakeh en Malkieh. Het bleef er altijd relatief vreedzaam, afgezien van enkele geweldsescalaties en zelfmoordaanslagen van IS, waarmee kerken en de christelijke zone van Kamishly aangevallen werden.
De afgelopen dagen was ds Kassab steeds in contact met de voorgangers in de drie plaatsen: ,,Zij deelden de zorgen van zo´n 40.000 tot 50.000 christenen in het gebied met mij. Christenen in het Noordoosten willen niets liever dan vrede en een verenigd Syrië voor álle inwoners.¨

De situatie nu
Christenen in het Noordoosten zitten klem tussen de strijdende partijen. Ds Kassab geeft ons een update van de huidige situatie in het gebied:
• De watervoorziening van Ras El Ain werd gebombardeerd. Hassakeh heeft al een watertekort.
• De buitenwijken van steden zijn gebombardeerd door de Turken. Enkele bommen kwamen ook in het centrum van Kamishly terecht.
• In Kamishly zijn de scholen gesloten en is bijna geen brood meer te koop. In Hassakeh gelukkig nog wel.
• De voedselprijzen schieten omhoog. Voor vlees betaalde je eerst gemiddeld 7 euro per kilo, maar de laatste dagen is dit al 10,50 euro geworden. Ter vergelijking: het gemiddelde salaris van een Syriër ligt rond de 72 euro per maand.
• De winter komt eraan, en mensen hebben brandstof nodig voor warmte.
• Malkieh ligt heel dicht bij de Turkse grens. Inwoners zijn bang dat het geweld ook hen zal treffen.
• De Koerden dwingen mensen van 45 jaar en jongeren, inclusief christenen, met hen tegen de Turken te vechten.
• Veel christelijke ondernemers in Koerdisch gebied hebben hun winkels gesloten.

Gebed

Ds Kassab vraagt om ons gebed voor Noordoost-Syrië. Daarom bidden wij:

Goede God,

Wij bidden voor de inwoners van Noordoost Syrië. Zij zitten klem tussen de strijdende partijen en zijn onzeker over hun lot.
Wij bidden u voor vrede in Syrië. Christenen in Noord-Oost Syrië willen volhouden en in hun huizen blijven. Ze vertrekken alleen als ze worden gedwongen. We brengen ze voor Uw aangezicht. Wilt u ze rust en moed geven in deze situatie van voortdurende angst?
Christenen en andere mensen in Noord-Oost Syrië houden zich vast aan Jezus´ woorden: ‘In deze wereld zullen jullie het zwaar te verduren krijgen. Maar houd moed! Ik heb de wereld overwonnen.’ Wij bidden hen moed en kracht toe van U.
Amen

Bron: Protestantse Kerk in Nederland