‘Generatie Vrede’ thema Vredesweek

VLISSINGEN – Zaterdag 17 september begint de Vredesweek, die dit jaar als thema meekreeg ‘Generatie Vrede’. De hele week, tot en met zondag 25 september, staat in het teken van activiteiten voor de vrede. Woensdag 21 september is de internationale dag voor de vrede, uitgeroepen door de VN. ,,Wij die nu leven, zijn de Generatie Vrede, of mogen er in ieder geval naar streven dat te zijn. Zonder de huidige generatie zal vrede niet tot stand komen’’, aldus PAX.

Vrede lijkt zo vanzelfsprekend, maar niets is minder waar. Vrede vraagt onze blijvende aandacht, zeker in een tijd van verharding in onze eigen samenleving en non-stop geweld elders. Vrede kan alleen bestaan als mensen bereid zijn om elkaar te ontmoeten en naar elkaar te luisteren.

Al meer dan 50 jaar laten veel mensen tijdens de PZAX-Vredesweek zien dat het ook anders kan. Grote veranderingen beginnen vaak klein. In onze eigen straat en buurt. Samen met scholen en studieverenigingen, kerken en moskeeën, boekhandels, bibliotheken en gemeenten wordt vrede op de kaart gezet. In het hele land worden activiteiten georganiseerd: van filmavonden tot festivals, van maaltijden tot masterclasses, van vieringen tot debatten. Honderden verschillende lokale activiteiten komen samen in één nationale Vredesweek. Zo ontstaat, samen, een krachtig geluid.

De Raden van Kerken van Vlissingen en Middelburg hebben verschillende activiteiten georganiseerd voor deze week:

Zaterdag 17 september: Walk of Peace in Vlissingen. Verzamelen voor de wandeling op de parkeerplaats aan de Koningsweg vanaf 12.00 uur. De wandeling begint om 12.30 uur. De burgemeester loopt mee en onderweg is er zang.

Zondag 18 september: Oecumenische vredesdienst in de Molukse Kerk in Oost-Souburg om 10.00 uur. Voorgangers zijn Alex Nikijuluw (Molukse Kerk), Kees van Boven (PKN Oost-Souburg) en John Boshuis (Apostolisch Genootschap).

Zondag 18 september: Vredesdienst in de Doopsgezinde Kerk (Lange Noordstraat) in Middelburg.

Maandag 19 september: Keti Koti Vredestafel in de Sint Jacobskerk in Vlissingen, aanvang 17.00 uur. Klik hier

Woensdag 21 september: Labyrinth lopen voor Wereldvredesdag in Park Toorenvliedt in Middelburg. Aanvang 16.00 uur.

woensdag 21 september: PAX-lezing door Dion van de Berg over Generatie Vrede in de kerk van het Apostolisch Genootschap (Rosenburglaan 310) in Vlissingen. Aanvang 19.30 uur.

Vrijdag 23 september: Vredescafé jongeren over Vrede en Anti-Racisme in Het Koffiepand Middelburg. Aanvang 19.30 uur.

Zaterdag 24 september: Open Dag/Burendag in het AZC Middelburg

Zondag 25 september wordt de vredesweek afgesloten met een bijeenkomst om 16.00 uur bij de muziektent op het Stadspark Molenwater in Middelburg (bij slecht weer wordt uitgeweken naar de Augustinuskerk). Thema van de bijeenkomst is ‘Muziek voor vrede’. Aan de bijeenkomst wordt meegewerkt door muziekduo Ingrid & Peter, de UCR-band, stadsdichter Aschwin van den Abeele, ds Chris Kors, Stichting Etty Hillesum Huis en Stem van Vluchtelingen. Muzikale bijdragen en sprekers zullen elkaar afwisselen.

Meer info op vredesweekwalcheren.nl

Bekijk de kaart, waarop PAX veel activiteiten heeft weergegeven. Klik hier