Gevallenen op zee herdacht

ROTTERDAM – Elk jaar wordt met kerkdiensten in verschillende havenplaatsen in ons land stilgestaan bij de gevallenen op zee. In Rotterdam gebeurt dat altijd de tweede zondag van november (8 november 2020) met een dienst waarin de velen worden herdacht die door de eeuwen heen hun leven op zee verloren bij het uitoefenen van hun werk.

Omdat deze zogenoemde koopvaardijherdenkingsdienst, waarin ook vissers een plaats hebben, door de beperkende coronamaatregelen dit jaar niet in gewone vorm doorgang kon vinden, werd een online alternatief bedacht.

De havenpastores Sven Standhardt (Eemshaven), Léon Rasser (Amsterdam) en Helene Perfors (Rotterdam) gingen in deze viering vanuit de Grote of Sint Nicolaaskerk in Monnickendam voor.

De bloeiende klaproos is tijdens de meeste herdenkingen van de Eerste Wereldoorlog terug te vinden. Op 11 november, de dag waarop deze ‘Grote Oorlog’ eindigde in 1918, wordt in Groot-Brittannië Remembrance Day (Poppy Day) gehouden om de gevallenen van deze oorlog te herdenken. Dit jaar worden zeelieden, die het leven lieten tijdens de Tweede Wereldoorlog, speciaal herdacht.