Goese kerken bieden samen unieke online kerstavondviering aan

GOES – Een kleurrijk palet van kerken in Goes heeft de handen ineengeslagen om een aansprekende Kerstviering onder de noemer ‘Samen het licht doorgeven’ te realiseren voor jong en oud. Het initiatief van stichting Goed Nieuws Goes – organisator van de Lichtjestour en de kerstzang bij de Sint-Maartensbrug -, ontstond doordat de geloofsgemeenschappen op zoek gingen naar een alternatief voor het fysiek samenkomen.

Met deze kerstuitzending is sprake van een historische gebeurtenis, als het gaat om samenwerking tussen kerken in Zeeland. Het gebeurt niet vaak: dat een bondspredikant en voorganger van een evangelische gemeente samen het Kerstevangelie verkondigen in een rooms-katholiek kerkgebouw, terwijl de muziek wordt verzorgd door een enthousiast gospelkoor en het Leger des Heils. De productie van de uitzending is in handen van Origin Media (die ook het programma ‘Geloof in Zeeland’ voor Omroep Zeeland produceert).

Medewerkenden

De uitzending vanuit een sfeervolle Maria Magdalena parochiekerk start met een kindermoment en kerstgroet door de burgemeester van Goes, mw Margo Mulder. Daarna men kan luisteren naar koorzang door ‘Testimony’ en kerstliederen door de brassband van het Leger des Heils. Er zijn korte toespraken door ds. Ruud van Campen en ds. Joshi van Veen (hij schreef het inhoudelijke concept van de viering).

De stichting over de titel  ‘Samen het Licht doorgeven’: ,,We willen een warm, optimistisch tegengeluid brengen in de huidige tijdsgeest. Even niet bezig zijn met de vraag ‘hoe voorkomen we dat we het virus aan elkaar doorgeven?’, maar stilstaan bij de vraag ‘waar vinden we verlichting en betekenis in ons bestaan, die we aan elkaar mogen doorgeven?’“

Ik ben het Licht voor de Wereld

De kerstviering is laagdrempelig en richt zich op zowel kerkelijke- als niet-kerkelijke mensen in de samenleving. Een belangrijke drijfveer voor de stichting is een uitspraak van Jezus Christus, in Johannes 8:12: ‘Ik ben het Licht voor de wereld. Wie Mij volgt hoeft nooit meer in het donker te leven. Je zal wandelen in het licht dat leven geeft’.

Op donderdagavond 17 december (18.30 uur – 20.00 uur) en zaterdagochtend 19 december (11.00 uur – 13.00 uur) wordt er promotiemateriaal verspreid, onder andere op de Grote Markt in Goes. De promo is een kerstbal van vilt, die kan worden doorgegeven nadat men op de achterzijde een persoonlijke kerstwens heeft ingevuld. Door deze werkwijze ervaart de ontvanger van de uitnodiging al iets van het thema ‘Samen het Licht doorgeven’.

De online kerstviering duurt een uurtje en kan kosteloos worden bekeken op  www.GoesViertKerst.nl. Ook op de website is sprake van een stukje interactie: hier kan men een online kaarsje aansteken.

De première is op Kerstavond 24 december 19.30 uur (en daarna op ieder gewenst moment te bekijken). De viering wordt 5x vertoond in de Westerkerk (aan de Westwal 6). Hier zijn mensen welkom om samen te kijken met stadgenoten: op 24 december om 19.30 uur, 20.45 uur en 22:00 uur en op 25 december om 10.00 uur en om 11.15 uur. Aanmelden voor een plaatsje in de Westerkerk kan via de website.

Lees ook het PZC-artikel: Tien kerken vieren samen online kerst en jij kan meekijken: ‘Dit is in Goes nooit eerder vertoond’