Goese Magdalenakerken presenteren Stilte & Muziek

GOES – De beide Magdalenakerken aan de Singelstraat in Goes, de katholieke (Kleine) Heilige Maria Magdalenakerk en de protestantse Grote of Maria Magdalenakerk, staan in de aanloop naar kerst 2019 bol van activiteiten en concerten onder de noemer ‘Stilte & Muziek’.

Advent en Kerst zijn tijden die uitnodigen tot bezinning en gebed, om even stil te staan in ons jachtige leven. De twee samenwerkende kerkgenootschappen bieden in de beide Magdalenakerken in de historische binnenstad van Goes ruimte voor stilte, meditatie, gebed, maar ook voor muziek: van bekende hymnen, kerstliederen, en klassieke muziek tot moderne kerstmuziek met een animatiefilm. De vespercyclus is oecumenisch van opzet en biedt gelegenheid om mee te zingen met carols, hymnes en liederen passend bij advent en kerst. Het beroemde Marcussenorgel van de Grote Kerk zal verschillende malen worden bespeeld.

Programma Grote of Maria Magdalena Kerk:

Grote of Maria Magdalenakerk in Goes.

Zondag 1 december begint om 17.00 uur de koorvesper (1e Advent). Aan de vesper wordt meegewerkt door de Maria Magdalena Cantorij en St Mary Magdalen’s Brass onder leiding van cantor Rutger Valentijn Mauritz. Organist is Erik Zwiep.

Zondag 15 december volgt opnieuw een koorvesper (3e Advent). Daaraan wordt meegewerkt door de Maria Magdalena Cantorij onder leiding van cantor Rutger Valentijn Mauritz. Organist is Erik Zwiep. De vesper begint om 17.00 uur.

De vierde vesper (4e Advent) is zondag 22 december vanaf 17.00 uur. In deze orgelvesper bespeelt Erik Zwiep het orgel.

Dinsdag 24 december, kerstavond, begint om 21.00 uur ‘A Festival of nine lessons and Carols’. Voorganger is ds Nelleke van der Linden. De Maria Magdalena Cantorij en het Jeugdprojectkoor Goes onder leiding van Janny Dieleman zorgen voor de muzikale omlijsting. Cantor is Rutger Valentijn Mauritz. Arno van Wijk bespeelt het orgel. Lectoren namens verschillende kerkgenootschappen verzorgen de schriftlezingen.

Eerste Kerstdag, woensdag 25 december, begint om 10.00 uur de kerstviering. Voorganger is ds Janos Schellevis, organist is Arno van Wijk.

Vrijdag 27 december begint om 20.00 uur een orgelconcert. De stadsorganist van Goes, Arno van Wijk brengt muziek ten gehore van Olivier Messiaen (1908-1992): La nativité du Seigneur; negen muzikale meditaties over de geboorte van de Heer met animatiefilm gebaseerd op pasteltekeningen van Charles Blanc Gatti. Entree € 10 p.p., kinderen t/m 12 jaar gratis. www.muziekindegrotekerkgoes.nl

Arno van Wijk bij het beroemde Marcussenorgel in de Grote kerk.

Het nieuwe jaar wordt feestelijk ingeluid met een orgelconcert op Nieuwjaarsdag: ‘Een gelukkig nieuwjaar met Bach!’ door stadsorganist Arno van Wijk. Hij zal op het Marcussenorgel muziek van Johann Sebastian Bach (1685-1750) spelen. Het concert begint om 16.00 uur. Toegang gratis. www.muziekindegrotekerkgoes.nl

Programma H. Maria Magdalenakerk:

De Heilige Maria Magdalenakerk in Goes.

De H. Maria Magdalenakerk trapt af zaterdag 30 november met een Choral Evensong. Voorganger is Egbert Bornheim. Aan de dienst wordt meegewerkt door het koor Cappella Maria Magdalena. Cantor is Wim Boer, organist is Janna den Engelsman. Er worden werken ten gehore gebracht van Noble (Evening-cantates), Vaughan-Williams, Britten en anderen. De dienst begint om 17.00 uur.

Zondag 1 december is er vanaf 11.00 uur een eucharistieviering met Gregoriaanse gezangen. Aan de viering wordt meegewerkt door het Interparochiële koor Schola St. Cecilia onder leiding van cantor Wim Boer.

Zaterdag 7 december vanaf 20.00 uur geeft de Urker Mans Formatie onder leiding van Martin Mans een kerstconcert.

Zondag 8 december begint in deze kerk om 17.00 uur een orgelvesper (2e advent) met als organist Erik Zwiep.

Vrijdag 13 december  treedt Cantus Amici onder leiding van Jan van den Bos op. Dit concert begint om 19.30 uur.

Zaterdag 14 december begint om 19.30 uur het ‘Groot Zeeuws Kerstconcert’ onder leiding van Peter Wildeman. Daaraan wordt meegewerkt door het Groot Zeeuws Jongerenkoor, Jong Mannenkoor Salomo onder leiding van Peter Wildeman, Het Groot Samengesteld Kinderkoor onder leiding van Wim Posthuma, Joost van Belzen op orgel en vleugel, Lise de Munck op fluit, solisten John Hoekman en Elise Hout en Anne-Marita Boone op piano. De leiding is in handen van G. A. Terlouw. Klik hier om te reserveren.

Het grote Kerst-Bell Experiment van de Goese Bell Ringers begint zondag 15 december om 19.00 uur. Dit concert combineert heel veel verschillende stijlen en artiesten. Klik hier voor meer informatie.

Zaterdag 21 december  geeft het koor L’Esprit een kerstconcert: ‘The Spirit of Christmas. Aanvang 19.00 uur. Toegang gratis.

Dinsdag 24 december, kerstavond, is er vanaf 17.30 uur een gezinsviering van woord en communie. Voorganger is pastor Alida van Veldhoven. Het Jeugdprojectkoor Goes onder leiding van Janny Dieleman verleent muzikale medewerking.

De viering van woord en communie begint om 20.30 uur. Voorganger is pastor Wiel Hacking. Het koor L’Esprit zorgt voor de muziek.

Diezelfde avond begint om 23.00 uur de sfeervolle kerstnachtviering. Voorganger is pastoor Fons van Hees. Aan de dienst wordt meegewerkt door het Projectkoor/Herenkoor.

Woensdag 25 december, Eerste Kerstdag, begint om 11.00 uur de eucharistieviering. Voorganger is pastor Harrie Buijssen. Het Projectkoor/Herenkoor en de Goese Bellringers zorgen voor de muzikale omlijsting.

Op Tweede Kerstdag, donderdag 26 december, begint om 10.00 uur de eucharistieviering. Voorganger is pastoor Fons van Hees. Con Amore verleent muzikale medewerking.