GVC verwelkomt twee nieuwe pastores

GOES – De GVC (Geestelijke Verzorging bij Calamiteiten) heeft twee nieuwe pastores in de gelederen, die zich bij calamiteiten willen inzetten. De nieuwe GVC’ers Wim van den Berg (pastor Oud-Katholieke Kerk in Middelburg) en Collin Koenen (korpsofficier Leger des Heils Terneuzen) deden mee aan de jaarlijkse opfristraining MPO (Medewerker Psychosociale Opvang bij calamiteiten) bij de GGD in Goes. Op 19 september kregen zij ook de basistheorie van noodopvang, trauma en triage op locatie. Er werden ‘situaties’ geoefend met trainingsacteurs. De GVC heeft met hen nu zes pastores die klaar staan om bij calamiteiten op locatie te worden ingezet.

De pastores van GVC zijn, hoewel daar gelukkig niet veel van is te merken, nog erg actief in Zeeland. In de afgelopen maanden werden zij onder meer eind 2022 opgeroepen tijdens de evacuatie van het AZC in Middelburg. Daar hielpen zij mee om de rust te bewaren en acute noden van de evacuees in de sporthal aan te pakken. Verder gaven zij ondersteuning tijdens een informatiebijeenkomst eind april 2023 in de Middelburgse wijk Dauwendaele. Daar ging het om verdachte omstandigheden rondom een overlijden in de wijk. Ook hier konden bezoekers hun verhaal en zorgen kwijt in gesprekken met MPO’ers. De burgemeester verstrekte alle benodigde informatie tijdens de opvang.

Training 19 september: (vlnr) Saskia Ketelaar, predikant Protestantse gemeente Hoek, Wim van den Berg, pastor Oud Katholieke Kerk in Middelburg, Pascal Handschin, pastor Mission to Seafarers in Ritthem en predikant Protestantse gemeente Nieuw- en Sint Joosland/Ritthem en Collin Koenen, korpsofficier Leger des Heils in Terneuzen.