Hedendaagse iconen te zien in Geerteskerk Kloetinge

KLOETINGE – Beeldend kunstenaar en theoloog Anne-Marie van der Wilt exposeert van 3 juni tot 22 juli 2023 zestien hedendaagse glasiconen in de Geerteskerk in Kloetinge. De tentoonstelling wordt zaterdag 3 juni om 14.30 uur geopend. Op zaterdag 24 juni geeft Anne-Marie van der Wilt een lezing over haar werk in de Geerteskerk (aanvang 15.00 uur).

Met de iconen wil de beeldend kunstenares een verbinding leggen tussen de Bijbelverhalen en het leven. Ze wil ruimte scheppen voor verstiloling, meditatie en gebed om daarin het mysterie van het geloof te ervaren.

Anne-Marie zegt over haar werk: ,,Iconen worden wel vensters op de hemel, ladders naar de eeuwigheid genoemd . Dit geeft aan dat het bij een icoon nooit om de icoon of afbeelding zelf gaat, ook niet om deze te aanbidden.  Iconen laten geen natuurgetrouwe afbeelding zien. Ze geven een meer symbolische verbeelding om de kijker uit te nodigen door de icoon heen te kijken en zo te verwijzen naar het oerbeeld daarachter. Het oerbeeld verwijst naar  God, Jezus, Maria  en heiligen.  Een icoon bevat een rijke schat aan symboliek.

Iconen scheppen ruimte voor verstilling, gebed en meditatie om daarin het mysterie en de mystiek van het geloof te ervaren. Juist in de overprikkelde tijd waarin wij leven zien we meer belangstelling voor iconen. Al van jongs af aan ben ik gefascineerd door iconen vanwege het licht, de kleuren, het mystieke en de verwijzing naar het goddelijke. Gaandeweg is bij mij het verlangen ontstaan om hedendaagse iconen te maken. In mijn werk volg ik de symboliek van de oude iconen, daarmee wil ik recht doen aan de historische authenticiteit. Op elke icoon is de Bijbeltekst waar de icoon op is gebaseerd aanwezig onder het zachtgele glas.

Iconen zijn het meest bekend als geschilderd, toch kende de oude traditie ook iconen gemaakt van glasmozaïek of textiel. Met deze hedendaagse iconen voeg ik mij graag in de traditie van iconen van glasmozaïek.”

De expositie is te bezichtigen op woensdag- en zaterdagmiddag tijdens Kerk Open van 13.30 to 16.00 uur. De toegangsprijs voor de lezing is 7 euro.