renee van riessen

Heeft de ziel een huis?

MIDDELBURG – Schrijfster/dichter Renée van Riessen geeft op 4 juli 2021 in de Nieuwe Kerk (Onder den Toren 1) in Middelburg een lezing over ‘Heeft de ziel een huis?’

Renée van Riessen

Renée van Riessen

Renée van Riessen (Lunteren, 1954) was tot 2019 universitair docent godsdienst filosofie aan de Protestantse Theologische Universiteit. Tot juli dit jaar is ze nog verbonden aan de Universiteit Leiden als bijzonder hoogleraar Christelijke filosofie.

Naast haar academische werk is ze dichter en schrijver. Krekels in de keuken (2008) is haar bekendste dichtbundel. Met De ziel opnieuw (2013), een uitwerking van haar inaugurele rede, sprak ze velen in de kerk en daarbuiten aan.

Recent publiceerde ze het boek Van zichzelf bevrijd: Levinas over transcendentie en nabijheid (2019). In de periode december 2020 tot april 2021 lazen we dit boek met een gevarieerde leesgroep in de Nieuwe Kerk. De vragen die daarbij opkwamen, komen bij deze lezing goed van pas.

Wat betekent het om van jezelf bevrijd te zijn en waarom is dat nodig? De ervaring van het oneindige en de mogelijke nabijheid van dat wat wij niet kennen, heel ver weg en heel dichtbij tegelijk: een paradoxale ervaring.

De lezing begint om 19.30 uur. De toegang is gratis.