Herman Finkers geeft onlinecursus gregoriaans zingen

HILVERSUM – Cabaretier en gregoriaansfan Herman Finkers en het vocale dameskwintet Wishful Singing lanceren op 9 mei 2020 een onlinecursus gregoriaans. In zeven lessen kunnen deelnemers de basisbeginselen van het zingen van het gregoriaans leren en de meditatieve uitwerking van de muziek ervaren. De initiatiefnemers werkten eerder al samen in projecten als de Missa in Mysterium, een hoogmis die volledig in het gregoriaans wordt gezongen, slechts af en toe onderbroken door een gesproken vertaling.

Herman Finkers en Wishful Singing © Wishful Singing

Het gregoriaans is een manier van zingen die weinig mensen kennen, maar die eenvoudig te leren is. Muzikale voorkennis of zangervaring is niet nodig om deel te kunnen nemen aan de onlinecursus. In de cursus komen onder meer aan bod de ontstaansgeschiedenis, het lezen van het notenschrift (kwadraatnotatie), formules uit een vesperdienst en gregoriaanse gezangen (hymnes en antifonen), vocale tips en de beginselen van het zingen in verschillende modi (gregoriaanse toonsoorten).

De cursus begint op 9 mei 2020 met een live startwebinar. Daarna volgen vijf onlinelessen in de vorm van instructievideo’s waarin de deelnemers kennis maken met de Latijnse, eenstemmige gezangen en het gregoriaanse notenschrift. Aan de hand van eenvoudige oefeningen studeren de cursisten samen met de zangeressen van Wishful Singing een aantal gregoriaanse gezangen in.

De cursus kan overigens op elk gewenst moment worden gestart. De startwebinar is evenals de onlinelessen, ook na 9 mei nog terug te kijken. In een afsluitende live webinar op 17 mei worden de ingestudeerde liederen door alle cursisten gezamenlijk gezongen.

De kosten zijn 15 euro. Klik hier om aan te melden.

Bron: kro-ncrv.nl

, ,

%d bloggers liken dit: