Het Geneefs Psalter, Frühlingsonate en Ballade in de Koorkerk

MIDDELBURG – In het kader van het Lange Jan Project Middelburg wordt de bezoeker van de Koorkerk in Middelburg donderdag 15 juli 2021 vergast op een meditatief moment (13.00 uur), dat wordt verzorgd door Aleida Post en Petra Wagemaker.

Aleida Post en Petra Wagemaker.

Aleida Post (50) uit Vlissingen, repetitor en muzikaal leider van het Bachkoor BWV slaagde 1 juli 2021 in een volle Koorkerk met het cijfer 9 voor het conservatoriumexamen koordirectie. En daarmee is zij de eerste vrouwelijke afgestudeerde dirigent van een oratoriumkoor. Met haar lijflied ‘Alles wat adem heeft, loof de Heer. Halleluja!’ neemt Aleida de bezoeker mee in haar belevenissen en haar jeugd, waar het leven van alledag doordrenkt was van het Geneefs Psalter. Samen met Petra Wagemaker, haar vriendin, musiceert zij en deelt zij de liefde voor het psalmboek, zoals te horen zal zijn tijdens het meditatief moment.

Kerkenpadroute

Om 13.30 uur is er ook deze week een kerkenpadroute. Onder leiding van een gids kan anderhalf uur gewandeld worden langs verschillende kerken en de synagoge. Verzamelen bij de balie in de Wandelkerk. Meewandelen kost € 5,00 en aanmelden vooraf is niet nodig.

Miniconcert

Het miniconcert (15.00 uur) wordt uitgevoerd door Maaike van der Heijdt (dwarsfluit) en Rien Balkenende (piano). Sinds 2014 treden ze op als duo. In het verlengde Beethovenjaar spelen ze een Frühlingsonate van Ludwig van Beethoven en Ballade (1939) van Frank Martin.

Het duo Rien Balkenende en Maaike van der Heijdt.

Het duo Rien Balkenende en Maaike van der Heijdt.

Maaike van der Heijdt studeerde fluit aan de conservatoria van Rotterdam en Den Haag. Na het behalen van de diploma’s docerend en uitvoerend musicus werd ze vaste speler in Het Zeeuws Orkest en werkte ze vele jaren aan verschillende muziekscholen. Sinds 2016 heeft ze een privé lespraktijk in Middelburg. Maaike is medeoprichter van de stichting Klassiek van Dichtbij. Deze stichting organiseert concerten in samenwerking met kunsthistoricus Annette Brouwer. Ook verzorgen Maaike en Annette samen lezingen over verschillende stromingen in de kunst.

Rien Balkenende studeerde orgel, piano en kerkmuziek aan het Rotterdams Conservatorium. Hij behaalde het diploma Uitvoerend Musicus orgel in de Grote Kerk in Dordrecht. Hij was 10 jaar verbonden als organist aan de Gasthuiskerk te Zierikzee. Als pianodocent is hij werkzaam aan de Zeeuwse Muziekschool. Sinds 2019 is Balkenende als organist aan de Koorkerk in Middelburg verbonden, waar hij tijdens de diensten speelt en daarnaast orgelconcerten geeft. In het afgelopen jaar organiseerde hij er livestreams met diverse kamermuziekprogramma’s.

Beide musici hebben verschillende CD’s gemaakt.

Registreren vanaf 14.30 uur, toegang vrij, collecte bij de uitgang.

Ingang voor alle activiteiten via het poortje links van de Lange Jan.

Informatie over de miniconcerten, meditatieve momenten en overige activiteiten van het Lange Jan Project vindt u op de website.