Hildegard van Bingen belicht

MIDDELBURG – Het Sint Franciscuscentrum houdt in samenwerking met de H. Maria Parochie Walcheren op zaterdag 5 november 2022 in de Petrus en Pauluskerk in Middelburg een ochtendbijeenkomst waarin Hildegard van Bingen centraal staat.

Hildegard van Bingen (1098-1179) was abdis, mystica en componiste. Zij is een van de opmerkelijkste en getalenteerde vrouwen uit het middeleeuwse West-Europa. Jarenlang gaf zij als abdis leiding aan een klooster van benedictinessen, dat zij zelf had gesticht op de Rupertberg bij Bingen. Zij ontving visioenen die zij op schrift stelde en correspondeerde met de grote persoonlijkheden van haar tijd, onder wie de keizer en de heilige Bernardus van Clairvaux. Daarbij nam ze geen blad voor de mond. In een heel eigen stijl componeerde zij muziek, die nog steeds mensen kan raken. Haar kennis over het gebruik van kruiden en voedsel voor genezing geldt nog steeds als een bron van betekenis voor de huidige natuurgeneeskunde.

In 2012 werd Hildegard tot ‘lerares van de universele kerk’ verklaard door paus Benedictus.

Tijdens de bijeenkomst in Middelburg wordt Hildegard belicht in een inleiding op haar leven en werken door theologe Kitty Bouwman, die de vrouwelijke gestaltes Caritas en Wijsheid in de werken van Hildegard van Bingen bestudeerde. Ook worden enkele van de door Hildegard gecomponeerde gezangen ten gehore gebracht door een speciaal samengesteld ensemble onder leiding van Christian Blaha, componist, dirigent en organist uit Middelburg.

De bijeenkomst in de Petrus en Pauluskerk begint om 10.00 uur, de kerk is open vanaf 9.30 uur. Er is in het programma ruimte voor het stellen van vragen en gesprek. Er wordt afgesloten met een middaggebed, waarna kan worden nagepraat met koffie/thee met iets lekkers.

De bijeenkomst is vrij toegankelijk, inschrijven via het aanmeldformulier op de website van het Sint Franciscuscentrum. Klik hier