Indonesië lijkt dichterbij dan ooit

VLISSINGEN – Door de gedeelde ervaring van onzekerheid door het coronavirus lijkt Indonesië dichterbij dan ooit. Nabijheid en afstand worden in deze coronatijd op veel verschillende manier ervaren. Op maandag 11 mei 2020 kon dat op een bijzondere manier worden meegemaakt tijdens een online ontmoeting van Delta voor Indonesië. Zo kon op afstand de nabijheid rondom de zorgen en hoop voor Indonesië worden gevoeld.

Ruim vijftig gemeenten uit de classis Delta zetten zich samen in voor Delta voor Indonesië voor steun aan de volgende projecten: Een beter inkomen voor Javaanse boeren; Een betere toekomst voor straatkinderen in Yogyakarta; Sterke vrouwen in de kerk op Papoea. (Klik hier voor meer informatie over deze projecten).

Gevolgen

Kor Grit, die in januari 2020 naar Indonesië werd uitgezonden namens Kerk in Actie, moest door de coronacrisis terug naar Nederland. Hij schetste, met onder meer de hulp van verslagen van twee relatiebeheerders, tijdens de online ontmoeting het beeld van een land waar het virus en de gevolgen daarvan, heel verdeeld worden ervaren. Dat loopt uiteen van onwetendheid tot paniek, van zorgeloosheid tot nood.

Lokale verschillen

De maatregelen om de verspreiding van het virus in Indonesië tegen te gaan, worden voornamelijk lokaal bepaald. Dit zorgt ervoor dat regels per regio kunnen verschillen. Zeker voor inwoners die voor hun inkomen afhankelijk zijn van de straat, zijn de gevolgen groot. Met bijna geen sociale vangnetten zoals Nederland rijk is, raken deze nieuwe regels veel inwoners direct.

De verschillende projecten die gesteund worden door de Delta voelen elk op hun eigen manier de impact van het virus en de ingrepen van de overheid. Zo kiest Dreamhouse ervoor om kinderen op straat op te zoeken en voorlichting te geven over hygiëne. Vormingscentrum P3W mag de vrouwen niet meer bezoeken in de afgelegen dorpen waar ze vandaan komen. Het contact wordt nu via sms en bellen onderhouden. De creativiteit en inzet is bewonderenswaardig!

Acties

Vanuit de situatie in Indonesië, ver weg, ging het laatste gedeelte van de Online Ontmoeting over dichtbij, de eilandrijke Delta. De deelnemers wisselden initiatieven uit van acties die de betrokkenheid bij de projecten in Indonesië levend houden. Van soepactie tot brieven, kaartenverkoop tot spaardoosjes: Delta is ook in coronatijd dichtbij voor ‘ver weg’ Indonesië!

Ook u kun de projecten van Delta voor Indonesië steunen. Maak uw bijdrage over:

Voor: Meer voedsel en inkomen door duuzame landbouw op Java
NL89ABNA 0457 457 457 tnv kerkinactie te Utrecht o.v.v. Delta voor Indonesië projectnr: W 017891

Voor: Opvang van straatkinderen op Java
NL89ABNA 0457 457 457 tnv kerkinactie te Utrecht o.v.v. Delta voor Indonesië projectnr: K 017881

Voor: Sterke vrouwen opleiden op Papoea
NL89ABNA 0457 457 457 tnv kerkinactie te Utrecht o.v.v. Delta voor Indonesië projectnr: Z 009401

Hartelijk dank!