Israël, Palestina, ik kan er niet over zwijgen

MIDDELBURG – Nog niet zo lang geleden was Gerrit Buunk, nu predikant in Middelburg, gedurende drie maanden waarnemer in een programma van de Wereldraad van Kerken in en nabij de bezette gebieden in de Westelijke Jordaanoever.

EAPPI, Ecumenical Accompaniment Programme for Palestine and Israel, is bijna vijftien jaar geleden in het leven geroepen na een hartenkreet van 13 Palestijnse kerken.  In dit programma delen EAPfPaIgroepen vrijwilligers uit de hele wereld voor een bepaalde periode het leven van de Palestijnse bevolking en zijn dagelijks als waarnemer aanwezig op vele plekken waar de bezetting aan den lijve voelbaar is. De waarnemingen, bij diverse checkpoints, worden opgenomen in rapporten voor de VN.

EAPPI wil zo een teken van solidariteit zijn voor alle mensen die onder de bezetting te lijden hebben en ook voor alle Israëli’s die zich niet kunnen vinden in de politiek van hun regering en zich actief inzetten voor gerechtigheid voor het Palestijnse volk.

De ervaringen die Gerrit Buunk daar heeft opgedaan, hebben grote indruk op hem gemaakt. Graag deelt hij zijn verhalen met belangstellenden, op donderdagavond 13 september in wijkgebouw Hof van Buren aan de Oranjelaan 19 in Middelburg (aanvang 19.45 uur).

Gerrit zal ooggetuige-verslag doen en – op vraag niet alleen van christenen uit Palestina, maar ook van moslims en van joodse Israeli´s-  gesprek voeren over: mogelijkheden tot ´vrede in dit gebied naderbij brengen´. Met gebruikmaking van PowerPoint-presentatie zal Gerrit vertellen over zijn ervaringen met Israëlische militairen en kolonisten, met Palestijnse en Israelische mannen en vrouwen.

Vragen in zijn presentatie zijn: Wat zijn de kansen op vrede?  En: Wat kunnen wij, op afstand, betekenen?

Van harte uitgenodigd.  (En zegt het voort.)