Jubileumconcert op jarig Bätz-orgel Nieuwenhoorn

NIEUWENHOORN – Het Bätz-orgel in de Kerk aan de Dorpsstraat in Nieuwenhoorn bestaat 200 jaar. Dit heuglijke feit wordt gevierd met een orgelconcert op zondag 26 juni vanaf 15.00 uur.

Aart van der Gronden zal het orgel bespelen en Elly de Bakker de blokfluit. Beide musici zijn afgestudeerd aan het conservatorium in Rotterdam. Op het programma staan werken uit de vroegbarok (Castello), uit de hoogbarok (Telemann) en uit de 20e eeuw (Streichardt): werken geschreven voor blokfluit en orgel.

De solo-orgelwerken laten het Nieuwenhoornse orgel met haar diverse klankkleuren schitteren. Het Bätz-orgel beschikt over diverse fraaie fluitstemmen. Daarom is het bij uitstek geschikt om barokmuziek en muziek uit de klassieke periode ten gehore te brengen. Naast Bach en Sweelinck klinkt ook romantischer werk zoals de populaire compositie ‘Een vast burg is onze God’ van de bekende Nederlandse organist/componist Jan Zwart.

Het concert wordt besloten met een moderne compositie voor blokfluit en orgel van de 20-eeuwse Duitse componist Streichardt, een fris en vrolijk stuk muziek met een scherzo-achtig karakter.

Het 200 jaar oude Bätz-orgel in de Kerk aan de Corpsstraat in Nieuwenhoorn.