Kerk Oud Gereformeerde Gemeenten in Nederland (OGGiN) in Stavenisse

Kansels OGGiN in bijna leeg

STAVENISSE – De zeven Zeeuwse gemeenten in Oud Gereformeerde Gemeenten in Nederland (OGGiN) zijn binnenkort mogelijk allemaal vacant. Dominee Th. L.

Kerk Oud Gereformeerde Gemeenten in Nederland (OGGiN) in Stavenisse

Kerk Oud Gereformeerde Gemeenten in Nederland (OGGiN) in Stavenisse

Zwartbol van de OGGiN in Stavenisse vertrekt namelijk naar Flevoland.  Hij is momenteel de enige dominee van zijn kerkgenootschap in Zeeland. Zwartbol heeft ‘ja ‘gezegd na het derde beroep dat de gemeente in Urk een jaar tijd op hem uitbracht.

De Oud Gereformeerde Gemeenten in Nederland (OGGiN) worden gerekend tot de bevindelijke stroming. De kerkgemeenschap is nogal los van structuur en kent geen ledenadministratie. Deze gemeenten komen voort uit diverse afscheidingsbewegingen in de 19e eeuw. Men verliet de toenmalige Nederlandse Hervormde Kerk uit onvrede over de vrijzinnigheid die daar vrij spel had, of omdat men vond dat de klassieke gereformeerde leer daar onvoldoende tot haar recht kwam.  De OGGiN heeft in Zeeland gemeenten in Sint-Philipsland, Sint-Maartensdijk, Stavenisse, Oosterland,  Zierikzee, ’s Gravenpolder en  Oostburg.

Bijna de helft van de inwoners van Stavenisse behoort tot  de OGGiN . De gemeente werd groot door toedoen van ouderling Leen Potappel (1892-1953), die veel indruk maakte door zijn vrome levenswijze. Hij zou hebben voorspeld dat Nederland buiten schot zou blijven tijdens de Eerste Wereldoorlog. Potappel verdronk tijdens de Rampnacht van 1953. Daarna ontstond de legende dat hij de watersnood zou hebben voorspeld. Later is die legende ontkracht, bij voorbeeld door een verklaring van een tijdgenoot in het Nederlands Dagblad van 1 februari 2003.