Kapelaan Jochem van Velthoven terug naar Brabant

TERNEUZEN – Kapelaan Jochem van Velthoven (42) uit Terneuzen verlaat Zeeuws-Vlaanderen om op verzoek van bisschop Liesen van Breda vanaf oktober aan de slag te gaan als pastoor in de Catharinaparochie in Oosterhout en haar kerkdorpen Den Hout, Dorst en Oosteind. Van Velthoven werkte sinds 2018 vooral in de Zeeuws-Vlaamse H. Andreasparochie, de Elisabethparochie en de parochie Maria Sterre der Zee, maar is door zijn grensverleggende activiteiten bekend in heel Zeeland.

Toen kapelaan Van Velthoven aantrad in Zeeuws-Vlaanderen, wilde hij ‘zichtbaar’ worden en dat is hem zeker gelukt: hij is geliefd bij jong en oud en Zeeland zal hem dan ook erg missen. ,,Ik vertrek met pijn in het hart, want ik voel mij thuis in Zeeuws-Vlaanderen”, aldus Van Velthoven.

Kapelaan Jochem van Velthoven

Jochem van Velthoven, geboren en getogen in het Brabantse Dorst, ging na zijn studie aan de business universiteit Nyenrode (registeraccountancy) aan de slag bij PricewaterhouseCoopers. In 2009 gooide hij het roer drastisch om en begon hij aan zijn priesteropleiding aan de Priester- en Diakenopleiding Bovendonk. In 2015 werd hij tot diaken en later tot priester gewijd. Zijn eindwerkstuk voor Bovendonk ging over zijn onderzoek naar de effecten van samenvoeging van parochies op de uitoefening van het pastoorsambt. Hij begon daarna als parochievicaris ofwel kapelaan in de zes parochies van het samenwerkingsverband Alphen-Gilze en zette zich onder meer in voor tiener-, jongeren- en gezinspastoraat, diaconale projecten en vluchtelingen.

Sinds de coronacrisis maakte hij geregeld video’s voor kinderen op zijn Facebookpagina, die door vele Zeeuwse gezinnen werden bekeken. Zijn werk met jongeren hield verder onder meer catechese in (de laatste tijd online), en bedevaartreizen naar bijvoorbeeld Rome.

Opblaaskerk en toren

In zijn woonplaats Terneuzen deed hij van zich spreken door zijn initiatieven rond de Willibrordustoren, waarvan hij een Vredeskapel maakte. En passant werd ook het carillon in de toren aangepakt, zodat er weer kleur en klank in de stad kwam. Maar eer het zo ver was, trok hij in november 2019 de aandacht met zijn opblaaskerk – inclusief ‘glas-in-loodramen’ – op de Markt in Terneuzen, waarmee de restauratie van de Willibrordustoren werd afgetrapt. In de opblaaskerk kon een ieder die dat wilde een kaarsje branden bij een beeltenis van Maria. Er werden binnen kerstliederen gezongen en passanten konden hun gedachten in een zogenoemde joy & worrybox deponeren.

Vorig jaar organiseerde hij in de ‘groene kathedraal’ achter de toren (waar voorheen de Willibrorduskerk stond) een openluchtmis. Terneuzen zag een andere kant van hem tijdens het benefietconcert van Zeeuws-Vlaamse organisten voor de stichting Sibusiso voor gehandicapte kinderen in Tanzania. En Zeeland leerde kapelaan Van Velthoven ook kennen tijdens een van de oecumenische uitzendingen van Geloof in Zeeland, waaraan hij meewerkte.

Lees ook ons interview met kapelaan Van Velthoven: ‘Corona roept het latente geloof in mensen op’