Kerk Veere is boekhandel voor Pakistan

VEERE – ,,De boeken langs de wanden kosten een euro, de kinderboeken 50 cent en die op de tafels in het midden kosten een beetje meer”. Petra van den Berge kan beter een bandje afdraaien.

Petra staat een bezoeker te woord

Het is op deze wat druilerige dinsdag in de Kleine Kerk van Veere een komen en gaan van bezoekers. De meeste mensen die het fraaie godshuis binnenkomen lopen en passant de ruimte binnen waar een keur aan boeken is te vinden. Petra van den Berge brengt die voor het derde jaar aan de man. De opbrengst is voor een heel goed doel, namelijk het Zeeuwsee ZWO-project  in Pakistan. Van begin juli tot half augustus bracht de verkoop al 1800 euro op en daar blijft niets van aan de strijkstok hangen. Het ziet er dus naar uit dat de 1971 euro die de verkoop in 2017 opbracht wordt overtroffen.
Veere is volgen Petra ook een uitgelezen plek voor deze activiteit. ,,Je hebt hier weinig logiesmogelijkheden, in tegenstelling tot plekken als Vrouwenpolder en Domburg. Dus komen er in Veere vooral dagjesmensen.” Welnu die blijken tamelijk kooplustig te zijn. Zoals dat echtpaar van seniorenleeftijd dat op fietsvakantie is. ,,We kunnen in onze tassen geen boeken meenemen, dus tikken we er hier een paar op de kop”, zo vertelt de vrouwelijke helft, terwijl ze enkele romans van Konsalik afrekent.
Een heer op leeftijd vraagt gekscherend of er kan worden afgedongen. Nee, dat kan dus niet. Hij geeft vervolgens 55 cent voor een door hem gekozen werkje dat 50 cent moet kosten…
En zo gaat het maar door. De voorbeelden van senioren zijn trouwens niet representatief. Tijdens mijn bezoek komen er ook gezinnen met kinderen over de drempel. Zij kopen ook jeugdboeken. Dat is weldadig in tegenspraak met de berichten dat kinderen alleen nog maar digitaal lezen. Dat beeld is dus niet algemeen!
Heel gevarieerd is ook de achtergrond van de bezoekers. ,,Ik krijg hier mensen over de vloer van reformatorische huize tot welke gezindte je ook maar kunt bedenken’, vertelt Petra. Zij is nog tot eind augustus te vinden in de Kleine Kerk. Dat is op dinsdag van 11.00 tot 16.30 uur. Die dag is meestal het drukst, omdat dan ook de Historische Markt wordt gehouden in Veere. Woensdag wordt er verkocht van 13.30 tot 16.30 uur. Dan is er wat minder aanloop.
Een mevrouw uit Amsterdam biedt tijdens mijn bezoek een grote partij vrijwel nieuwe boeken aan. Verse voorraad in aantocht dus. Nu heeft Petra over aanvoer toch al niet e klagen. Zo kwamen er de afgelopen tijd boeken van kerkmensen uit Vlissingen en Zeeuws-Vlaanderen. Die worden allemaal gesorteerd. Alleen gave exemplaren die er netjes uit zien gaan in de verkoop. Wie boeken wil leveren voor het goede doel kan Petra bellen op 06-13167690.
Petra is penningmeester van de ZWO-commissie Walcheren en Zeeuws Vlaanderen.  ZWO betekent Zending, Werelddiaconaat en Ontwikkelingswerk. Daarnaast is ze kerkenraadslid van de Protestantse gemeente Kleverskerke.
Het doel van de verkoop: het helpen van (christelijke) minderheden in Pakistan, met name de kansarmen, zou vooral mensen kunnen aanspreken wanneer wordt teruggedacht aan de Ramp van 1953. Toen werd juist vanuit Pakistan hulp geboden. De kerk doet met de actie Zeeland helpt Pakistan wat terug.

 

 

%d bloggers liken dit: