Kerstengelen brengen een sprankje hemel op aarde

Een verslag van de PG Kapelle-Biezelinge-Eversdijk over hoe een engelenproject in de praktijk uitwerkt:

Voor mij begon het Kerstengelproject allemaal met de vraag wie er wel een kerstengel zou kunnen gebruiken. Mijn eerste gedachte was: o, daar kan ik wel een goede lijst van maken! Zoveel mensen die eenzaam of ziek zijn, of andere tegenslagen van dichtbij meemaken, die wel wat extra aandacht kunnen gebruiken. Alhoewel, zijn er eigenlijk wel mensen die géén kerstengel kunnen gebruiken?!

Advent brak aan en het project begon. Ook nu leek het van tevoren simpel. Je kunt toch van alles verzinnen om iemand wat extra aandacht te geven? Maar toen kwamen de papieren met daarop de naam. Hoe zou ik deze persoon iets kunnen bieden wat haar extra moed zou geven? En opeens voelde ik me heel klein. Want zou ik daar wel toe in staat blijken? En wat is het wat haar werkelijk zou kunnen raken? Ik vond het zo moeilijk dat ik maar ging bidden om inspiratie. Engelen werken toch per slot van rekening in opdracht van de Eeuwige. Het hielp niet. Dacht ik tenminste. En de tijd drong, dus begon ik toch maar ergens aan. Uiteindelijk werd het wat, maar of het haar geraakt heeft, ik weet het niet.

Deurbel

En ondertussen dat ik wat zat te fröbelen met eenvoudige materialen ging de deurbel. Ik zat niet ver bij de voordeur vandaan, dus in ongeveer twee seconden deed ik die open. Niemand. Het was me werkelijk een raadsel hoe dat kon! Al heel snel werd ik van deze vraag afgeleid door wat er voor mijn deur stond. Er stond iets prachtigs voor mijn deur. Ik besefte gelijk dat het te maken had met het kerstengelproject. Het voelde als een warme deken. Verwondering, warmte, licht.. Het stond eigenlijk in geen verhouding tot wat ik aan het maken was, en ik voelde me daardoor een beetje tekortschieten. Maar dit werd gevolgd door de gedachte dat dit project waarschijnlijk ook niet bedoeld is als een wedstrijdje ‘wie het mooiste geschenk bedenkt’.

In de weken die volgden ontving ik wel telkens heel mooie geschenken. Het heeft mijn hart optimaal verwarmd. Dankjewel lieve creatieve Kerstengel!!

Anoniem

VLISSINGEN – Het duurt nog maar een paar weken, en dan is het weer Kerst. Hier en daar wordt alvast vooruit gekeken, want er zijn weer Kerstengelen nodig en u kunt één van hen zijn!

Engelen wonen overal, je zou ze zomaar kunnen tegenkomen en misschien ken je ze wel. Het zijn mensen die er soms onverwacht voor je zijn, mensen die juist in deze tijd een sprankje hemel op aarde brengen. Vermomd als vrijwilligers brengen zij in de vier weken van Advent als kerstengel een kleine attentie/kaart bij iemand die om wat voor reden dan ook extra aandacht nodig heeft. Dat gebeurt anoniem.

De eerste keer doet de kerstengel een briefje met uitleg bij de attentie/kaart zodat de ontvanger weet waar dit vandaan komt. Een kerstengel komt vier keer bij het adres, alle weken van Advent een keer (en soms ook nog met Kerst).

Doelgroep

De doelgroep van de kerstengelen is heel divers en bepaalt u als gemeente zelf. Denk aan oudere, eenzame, zieke of rouwende mensen, iemand wie het leven zwaar valt, iemand voor wie de december een moeilijke maand is, of juist iemand die heel veel doet voor kerk en/of dorp en zo waardering krijgt als dank voor het vele werk. (Het is van belang om in de gemeente aan te geven dat alleen een hoge leeftijd geen reden is om een kerstengel te laten vliegen.)

Het hele project is anoniem. Dit geeft de kerstengel de gelegenheid om iets te delen wat je anders niet zo snel zou doen. Het geeft ook de gelegenheid om engel te zijn voor iemand waar je normaal geen contact mee hebt. Er zit geen (verplicht) bezoek aan vast. Juist de verrassing dat er onverwachts iets leuks in de brievenbus zit of aan de deur hangt is wat mensen vaak zo raakt.

Wat je die vier weken brengt is afhankelijk van de kerstengel en van de ontvanger. De ene kerstengel gaat met al zijn/haar creatieve gaven aan de gang met bloemstukken maken. Een andere stopt iedere week een mooi gedicht in de bus, al dan niet met een chocolaatje. Het is afhankelijk van wat past bij de ontvanger. Een goede match tussen engel en ontvanger is van belang!

JOTA Oostburg en Axel

In de classis Delta is JOTA Oostburg, samen met de Stichting DementieVriendelijk Sluis al op zoek naar kerstengelen. Meld je vóór 22 november aan bij JOTA via jota.oostburg@gmail.com of bij Stichting DementieVriendelijk Sluis via DementievriendelijkSluis@gmail.com. Schrijf bij wie en op welk adres u gedurende de Adventsweken iets wilt bezorgen. JOTA maakt dan een overzicht van alle engelen en alle adressen. U krijgt in de laatste week voor de start ook verdere instructies voor het werk als kerstengel. Zo kunnen we samen in de weken voor kerst licht brengen in de soms donkere dagen van mensen.

Ook in Axel zullen er tijdens de adventsperiode weer engelen druk in de weer zijn! Tot en met zondag 21 november kunt u zich als kerstengel aanmelden bij de diaconie van de PG Axel.

Wilt u ook een Kerstengelproject in uw gemeente starten? Kijk op engelenproject.nl voor ideeën en meer informatie.

Bronnen: Protestantsekerk.nl en Engelenproject.nl