Kerstoratorium in Schoondijke

SCHOONDIJKE – De cantorij van de protestantse gemeente De Verbinding in Schoondijke voert in de kerstnacht, 24 december 2022, het oratorium De Verhalen uit van dichter Michaël Steehouder en de componisten Chris van Brugge, Peter Rippen en Anneke van der Heide. De cantorij staat onder leiding van cantrix Martha Roelofs.

Met de geboorte van Jezus is de wereld niet radicaal veranderd. Nog steeds voelen mensen zich van God verlaten, nog steeds regeren de grote graaiers, nog steeds wordt onze aarde bedreigd. Kerstmis is uiteindelijk vooral droom, hoop en verwachting. Het oratorium begint met Simeon, die uitzag naar de dag van troost voor Israël, en het eindigt met diezelfde Simeon. Zijn verwachting wordt de onze.

Met de verhalen over zijn geboorte probeerden de volgelingen van Jezus te verwoorden wat hij voor hen betekende. De belofte van een nieuw begin waarin God ons nabij zal zijn (de boodschap van de engel), het geloof dat de wereld zal omwentelen (het Magnificat), de hoop op vrede onder mensen (de herders), het vermoeden dat je niet alleen bent op je wondere levensreis (de wijzen), de wetenschap dat het goed zal zijn aan het eind (Simeon).

De geboorte van Jezus krijgt pas betekenis als de verhalen van de spelers samenvallen met onze verhalen, met wat we zelf beleven, geloven en hopen – maar ook met wat ons tot twijfel brengt en bezorgd maakt. Een rode draad in de verhalen is dat God nabij komt om mensen te bevrijden, hoe dan ook. Een tweede rode draad is dat het kleine meer is dan het grote. Dat mag een droom zijn, een visioen zoals in het Magnificat. Het is ook werkelijkheid in de geboorte van het kind.

Het kerstoratorium in de protestantse kerk van Schoondijke begint om 22.00 uur. Na afloop is er glühwein en krentenbrood voor uitvoerenden en bezoekers.