Kloosters Zeeland door Moderne Devotie beïnvloed

Simpelhuys in Middelburg, dat onderdak biedt aan Stadsklooster

MIDDELBURG – De beweging van de Moderne Devotie heeft vanaf de 14e eeuw  invloed gehad op het kloosterleven in Zeeland. Dat was onder meer het geval in Zierikzee, Haamstede, Goes, Vrouwenpolder, Middelburg, Hulst en Sluis. Dat kwam doordat de aanhangers van deze beweging grote indruk maakten door hun toewijding bij de zorg voor armen en zieken.

De Actuele Moderne Devotie (AMD)  vraagt weer aandacht voor de beweging uit de Late Middeleeuwen. De AMD wil dat morele waarden de samenleving bepalen en dat

Kerk Noordwelle

niet het geld de dominante en leidende factor is. Enkele aanhangers bezochten oktober 2016 Zeeland om hun idealen onder de aandacht te brengen. Mede naar aanleiding daarvan hebben ze nu een overzicht gepubliceerd van het kloosterleven van wel eer in Zeeland. Daarbij ligt de nadruk op de Moderne Devotie. Het is dus geen compleet overzicht van alle kloosters die in de provincie hebben gefunctioneerd. Het overzicht van de Moderne Devotie bestaat uit drie delen; één deel over Zeeuws Vlaanderen, één  over Walcheren en de Beveland en één over Schouwen Duiveland.

Klik hier voor overzicht: MODERNE DEVOTIE EN ZEELAND

In de publicatie wordt ook ingegaan op recente initiatieven binnen de Protestantse Kerk in Zeeland. Daaronder vallen Kloosterwelle in Noordwelle en het Stdsklooster in Middelburg.

Lees ook: Devoten brengen inspiratie in Zeeland