Langzaam komt Indonesië weer op gang

(update situatie eind juni 2020)

UTRECHT – Sinds enkele weken komt het maatschappelijk leven in Indonesië weer een beetje op gang. Veel mensen kunnen weer aan het werk, maar er zijn nog wel regels en beperkingen zoals het dragen van mondkapjes en het bewaren van afstand. Er is nog steeds veel onduidelijk over de daadwerkelijke verspreiding van het virus in Indonesië. Volgens officiële statistieken zijn er op 18 juni in Indonesië 42.762 mensen positief getest op COVID-19 en daarvan zijn er 2.339 overleden. Maar lang niet iedereen wordt getest.

Ook bij de partners van Kerk in Actie worden activiteiten langzaam weer opgestart. Zo is Dreamhouse voorbereidingen aan het treffen om de activiteiten met kinderen weer op te starten. De scholen en universiteiten geven nog steeds alleen online onderwijs en dat zal ook nog wel even zo blijven.

Online

Een aantal boeren in Trukajaya heeft zijn werk weer op kunnen pakken. Ze hebben weer een aantal geiten kunnen kopen en worden begeleid bij de verzorging van het vee. Maar in Gilanghario ligt alles nog stil. Er is een aantal mensen besmet met corona, onder wie het dorpshoofd. Daarom heeft het dorpsbestuur besloten alle vergaderingen en activiteiten stil te leggen. Omdat er nog zoveel online gebeurt, zijn er een aantal video’s en een brochure gemaakt om mensen toch te kunnen blijven ondersteunen. Zo is er nu een instructievideo over biologische landbouw en het telen van gewassen. Ook de kerk organiseert nog steeds online diensten, want samenkomen en vieren is nog steeds niet mogelijk.

Vreugde en verdriet

In Papua zijn 1.563 mensen positief getest, van wie er 19 zijn overleden. Een HIV/Aids kliniek waar P3W nauw mee samenwerkt is ook begonnen met testen, zodat er meer mensen getest kunnen worden. P3W functioneert verder op halve kracht en houdt met iedereen contact via de telefoon en WhatsApp.

Ibu Thina (links) werd onlangs 80 jaar.

Tegelijk gaan ‘gewone’ gebeurtenissen van vreugde en verdriet ook gewoon door in de hechte gemeenschap waarin P3W werkt. Zo is twee weken geleden een oude mevrouw overleden die driekwart van haar leven verbonden was aan P3W. Ze stierf niet aan corona, maar gewoon van ouderdom. Ze was ‘s morgens nog met een kleinzoon naar de markt geweest, ging ‘s middags op bed liggen om uit te rusten en werd niet meer wakker. Met inachtneming van de coronaregels hebben de familie, P3W en de kerk haar een waardige afscheidsdienst gegeven. De tweede oude dame, Ibu Thina, werd deze week 80. Voor haar heeft P3W, ook met de nodige beschermingsmaatregelen, een verjaardagsfeestje georganiseerd. Beide dames staan op de foto in dit bericht. Links Ibu Thina die 80 is geworden. Goed om te ontdekken hoe ‘gewone’ vreugde en verdriet ook een plek kunnen hebben in deze tijd.

Delta voor Indonesië steunt drie projecten: Meer voedsel door duurzame landbouw en beter samenwerken op Java (WD), Opvang voor straatkinderen op Java (KK) en Sterke vrouwen opleiden op Papoea (Z). Klik hier voor meer informatie.