LJP: De taal van je dromen

MIDDELBURG – Theologe Marga Haas verzorgt donderdag 23 juni 2022 in de Koorkerk van Middelburg voor het Lange Jan Project het meditatief moment (13.00 uur) over ‘De taal van je dromen’. Martin van der Bent geeft om 15.00 uur het wekelijkse miniconcert in de Koorkerk.

Iedereen droomt drie keer per nacht en de meeste mensen besteden er nauwelijks aandacht aan. ‘Dromen zijn bedrog’, leert de volksmond ons tenslotte. Maar intussen doen ze ons wel wat. Iedereen die ooit is wakker geschrokken uit een nachtmerrie, weet dat. En wie ooit gedroomd heeft dat hij kon vliegen, zal wensen dat hij dat weer kan oproepen.

Onze dromen laten ons dus niet onberoerd. Dromen kun je ook zien als boodschappen van je innerlijk. In een beeld: een brief van je ziel aan jou.

Over hoe het met je gaat en waar jij behoefte aan hebt. Alleen worden die brieven niet in keurig Nederlands geschreven. De ziel spreekt in beeldtaal, in symbolen. Een taal die we niet meteen verstaan, maar die we, als we er aandacht aan schenken, gaandeweg leren begrijpen.

Harpist Harm Haverkamp verleent tijdens dit meditatief moment muzikale medewerking.

Marga Haas geeft in het najaar in Stadsklooster Simpelhuys in Middelburg een serie lezingen over dromen. Zie ook www.margahaas.nl

Martin van der Bent.

Martin van der Bent (1964) kreeg zijn eerste pianolessen op 6-jarige leeftijd van zijn moeder die pianolerares was. Aansluitend en tot het einde van de middelbare school werden orgellessen gevolgd bij de organist van de Hoofdstraatkerk in Hoogeveen, Martin Groenewold.

Gedurende zijn rechtenstudie in Leiden werd de orgelstudie voortgezet bij de dirigent-organist van de Hartebrugkerk in Leiden, Jan Schmitz. Na het afronden van de rechtenstudie werd Martin advocaat in Middelburg (1992) en werden orgellessen gevolgd bij Bram Beekman. Martin is sedert 1979 organist en inmiddels 25 jaar tweede organist van de Nieuwe Kerk in Middelburg en sedert april 2019 vaste organist van de Koorkerk.

Op het programma van het miniconcert staan werken van Leon Boëllmann, Jan Zwart, Samuel de Lange sr, Gabriel Fauré en Hendrik Andriessen.