Maak het verschil met de Actie Vakantietas!

HOEDEKENSKERKE – Voor kinderen die in armoede leven duurt de zomer erg lang. Zij gaan niet weg en moeten zich thuis vermaken. Hoe leuk is het dan wanneer ze vlak voor de zomervakantie een rugtas met leuke vakantiespulletjes uitgedeeld krijgen via de Actie Vakantietas. Het gaat om de kinderen van wie de ouders of verzorgers noodgedwongen een beroep moeten doen op de voedselbank om hun gezin te onderhouden.

Diaken Marianne Bijkerk van PKN De Ark uit Hoedekenskerke vindt dat wij hier het verschil kunnen maken. ,,Een actie waarbij van ons, diakenen, niet veel meer wordt gevraagd dan de gemeenteleden enthousiast maken en in te schatten hoeveel tassen je eigen gemeenteleden gaan afnemen om te vullen.’’ Marianne organiseerde vorig jaar een dankdagdienst in haar kerk met de kinderen van de basisschool. Ze verbond er de actie ´Danken is delen´ aan en zamelde levensmiddelen in voor de regionale voedselbank. ,,Door mijn contact met de voedselbank kwam ik op het idee iets te doen voor alle kinderen die betrokken zijn bij de voedselbank en veelal opgroeien in kwetsbare gezinnen,” vertelt Marianne. Ze zocht samenwerking met negen andere kerken in omliggende dorpen, bestelde 125 tasjes bij Kerk in Actie en deelde ze uit via de diakenen uit de negen andere dorpen. Iedere gemeente ging zelf aan de slag om de tasjes te vullen. Zo kwamen er 125 tassen voor jongens en voor meisjes met bijvoorbeeld bonnen voor ijsjes, voor de kapper, zonnebrandcrème, zonnebrillen en waterspeelgoed.

Meer regio’s

De Actie Vakantietas wordt voor voedselbank Bevelanden in Goes, werkgebied Noord-en Zuid-Beveland, nu in 2020 voor de tweede keer gerealiseerd, tot groot plezier van de betreffende kinderen en door de voedselbank in dankbaarheid aanvaard. Marianne: ,,De regio´s Walcheren en Noord-Beveland hoorden over de actie en werden ook enthousiast. Ze gaan ook meedoen. Zo breidt het als een olievlek uit over Zeeland.’’ Ze hoopt dat er meer gemeenten uit het Delta-gebied aan de actie willen meedoen voor de voedselbank in eigen regio of stad,

Kerk in Actie zorgt voor een vrolijke tas, lokale kerken vullen deze met leuke cadeautjes en kortingsbonnen voor bijvoorbeeld een ijsje, het zwembad of een pretpark in de buurt. Meer informatie op kerkinactie.nl/vakantietas.

U kunt ook voor tips en eventuele verdere informatie mailen met Marianne Bijkerk: mariannebijkerk@zeelandnet.nl

Armoede onder kinderen is een groot probleem in Nederland. Eén op de 9 kinderen in Nederland groeit op in armoede, dat zijn er 2 per klas! Dat moet anders. Kerk in Actie wil diaconieën ondersteunen in hun werk met en onder kinderen uit gezinnen met een krappe beurs. Door het geven van advies, door diakenen met elkaar in contact te brengen zodat zij van elkaar kunnen leren. En door het beschikbaar hebben van veel informatie.

Op de webpagina www.kerkinactie.nl/kinderenenarmoede is meer informatie te vinden over wat Kerk in Actie doet voor kinderen en armoede én andere inspirerende voorbeelden van wat u zelf kunt doen.