Maria Ommegang op 24 juni

Een kleurrijke stoet met paarden, herauten, trommels, zangers, dansers, historische figuren, reuzen, soldaten, geestelijken, roepende figuranten, Eva en de duivel, praalwagens, een prachtig Mariabeeld…. De niets vermoedende bezoeker zal zijn ogen uitkijken.

Inwoners van Bergen op Zoom weten veelal wel wat er op deze laatste zondag van juni gaande is. De Maria Ommegang trekt dan weer door de historische binnenstad van Bergen op Zoom. Een zeer bonte stoet met een grote verscheidenheid aan groepen, figuranten, zangers, musici en wagens. In totaal ruim 800 deelnemers die de geschiedenis van Bergen op Zoom uitbeelden, fragmenten uit het Oude en het Nieuwe testament en de Zeven Vreugden van Maria. De Maria Ommegang is één van de tradities die in Bergen op Zoom in ere wordt gehouden. Ze is een dankstoet ter ere van Maria. De stoet is qua vorm en samenstelling gebaseerd op een ommegang zoals die in de middeleeuwen door de straten van Bergen op Zoom trok. Het was in 1942 op voorstel van de toenmalige kapelaan Ooijens uit Bergen op Zoom om deze stoet, uit dankbaarheid, jaarlijks te laten trekken als de stad Bergen op Zoom tijdens de Tweede Wereldoorlog groot oorlogsleed bespaard zou blijven.

Als de poorten van stadspaleis het Markiezenhof in het stadscentrum van Bergen op Zoom op zondagmiddag 24 juni 2018 om precies 15.00 uur open gaan, gaat de Maria Ommegang voor de 74e, naoorlogse keer van start. Het jaarthema is: Met Maria danken voor de Vrijheid.

De stoet is gratis te bezoeken. Voor mensen die niet goed langs de route kunnen staan bestaat de mogelijkheid om (ook gratis) een stoel op de Grote Markt te reserveren. U moet dan uiterlijk 23 juni een mail sturen naar secretaris@mariaommegang.nl

Meer informatie over de Maria Ommegang vindt u op: https://mariaommegang.nl/