‘Mijn Land is Jouw Land’

KWADENDAMME – ’Mijn land is jouw land’. Met dit thema trok de Sacramentsprocessie zondag 16 juni voor de negende keer door de velden van Kwadendamme. Het weer werkte mee, zodat deelnemers en belangstellenden konden genieten van de mooie, compacte stoet.

foto Hans de Vos

Na de Eucharistieviering in boerderij ’t Hof Vreeland trok de processiestoet via sportpark De Liesjes naar de Bonifaciuskerk in Kwadendamme. Verschillende klederdrachtgroepen uit Zeeland en Brabant en de Maria Ommegang uit Bergen op Zoom droegen vlaggen, vaandels, beelden, relieken en de monstrans met het Heilig Sacrament met zich mee. Muziekvereniging Con Affezzione uit Kwadendamme zorgde voor de muzikale begeleiding.

Op verschillende plaatsen onderweg werd door een groep van acht mensen het bijbelverhaal Ruth uitgebeeld. Nadat de Moabitische Ruth en haar Judese schoonmoeder Naomi beiden weduwe waren geworden, wilde Naomi terug naar haar vaderland: een verhuizing dus van Moab naar Judea. Ruth besloot met haar mee te gaan. Ze kwamen goed terecht in Judea en Ruth werd in de voor haar vreemde samenleving opgenomen. ‘Jouw Land is Mijn Land’ is een thema dat past bij de tijd waarin we leven. Mensen zijn onderweg, op zoek naar een thuis, een land waar vrede heerst.

Het aansluitende Lof was indrukwekkend, niet in de laatste plaats door het orgelspel van Christian Blaha. Daarna was het tijd om het glas te heffen, onder meer met Bonifaciusbier.

Kwadendamme is de enige plaats in Zeeland waar nog een Sacramentsprocessie wordt gehouden.

Bron: Hans de Vos

foto Jan Strooband

%d bloggers liken dit: