Nieuwe expositie Lange Jan Project Middelburg

MIDDELBURG – In het kader van het Lange Jan Project Middelburg, dat nog loopt tot eind oktober, is vanaf 15 september 2022 een nieuwe tentoonstelling in de Torenvoet van de Lange Jan te bezoeken. Ditmaal zijn er collages van bedrukt papier en foto’s te zien van Carla Dallinga, die zich specialiseerde in deze kunstvorm.

Ook op 15 september is er het bekende miniconcert om 15.00 uur in de Koorkerk. Het koperensemble van de familie Jongepier speelt stukken van Bizet, Cook, Rimmer en Horovitz.

Carla Dallinga (1964) zat 25 jaar in het onderwijs eer ze in 2007 kunstenares werd. Haar papiercollages laten composities zien, waarbij herhaling en soms minutieus uitgewerkte patronen de hoofdrol spelen. Daarnaast maakt ze collages met foto’s. De schelpen, bloemen en andere voorwerpen fotografeert ze eerst in een daglichtatelier, waarna ze de prints uitsnijdt en verwerkt tot voorstellingen. Het thema ‘vallen en zweven’ brengt beweging in deze fotocomposities. Samen met haar echtgenoot Ronald Mullié (die eerder exposeerde in het Lange Jan Project) schreef zij de historische roman Ick Roelant (uitgeverij Maan). De expositie in de Torenvoet van de Lange Jan is elke maandag tot vrijdag van 11.00 tot 17.00 uur te bekijken, en op zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

Elke donderdag is vanaf 12.00 uur de koffiehoek geopend.

Het koperensemble Jongepier.

Het koperkwartet Jongepier wordt gevormd door Christian (2000) op trompet en cornet, Tijmen (2001) op trompet en cornet, moeder Elly op althoorn en vader Ard-Jan op euphonium.

Christian studeerde dit jaar af aan het conservatorium van Utrecht, met onder meer het laureaat Prinses Christina Concours. Hij is 1ste trompettist in het Nationaal Jeugd Orkest en heeft al diverse malen gesoleerd met een groot symfonie-orkest, zowel in binnen- als buitenland. In The Oberlin Conservertory of Music volgde hij  masterclasses bij Prof. Poper. Tijmen is samen met broer Christian lid van Brassband Rijnmond-Rotterdam. Hij slaagde aan de Zeeuwse Muziekschool voor alle diploma’s cum laude en volgde evenals zijn broer de talentenklas-opleiding. Dit jaar werd hij tweede op het Wereld Muziek Concours met Smelly Kitchen, een Zeeuwse band die ‘hoekige fungrooves en spetterende soul’ speelt.

Sinds 2012 is het familiekwartet een vaste gast in vele kerken op de christelijke feestdagen, bij bijzondere diensten en tijdens zangavonden. Ook wordt meegewerkt aan andere evenementen, zoals de uitreiking van de Lange Jan Awards, een landelijke filmpremière en het EO-programma Nederland zingt’. Het kwartet heeft sinds 2014 vrijwel ieder jaar meegewerkt aan de Lange Jan Miniconcerten.