Oegandese kinderen zingen in Kloetinge

KLOETINGE –  De Protestantse gemeente van Kloetinge houdt zondag 9 juni 2019 een bijzondere kerkdienst in de Geerteskerk. Een groep Oegandese kinderen van de stichting Up4s zingt tijdens de dienst voor en met de kerkbezoekers.

Na de dienst, die van 10.00 tot 12.00 uur duurt, wordt met elkaar koffie gedronken en de kinderen verkopen leuke hebbbedingetjes om hun school te steunen.

De stichting Up4s staat voor ‘kom op voor ons en biedt wees- en kansarme kinderen in Oeganda een warm thuis en een goede schoolopleiding’. Up4s werd in 2003 opgericht door Sylvia Mbabazi, die van oorsprong uit Oeganda komt, en haar man Frank Rus. De stichting begon met de ondersteuning van 25 kinderen uit de omgeving van het geboortedorp van Sylvia, Bukomansimbi. In 2006 is gestart met een eigen kleuter- en basisschool en in 2010 met een middelbare school. Er gaan ongeveer 300 kinderen naar de basisschool en 250 kinderen naar de middelbare school.

De scholen onderscheiden zich van de gebruikelijke Oegandese scholen, doordat er relatief kleinschalig onderwijs wordt gegeven. In plaats van 100 kinderen in een klas hebben de scholen van Up4s maximaal 35 à 40 kinderen in een klas. Daarnaast is het onderwijs meer kindgericht en minder klassikaal.

Jaarlijks maakt het kinderkoor van de basisschool uit Oeganda een tournee door Nederland. Daarbij worden scholen, kerken, festivals en dergelijke bezocht. Hiermee wordt meer bekendheid gegeven aan het werk van stichting Up4s. De opbrengsten van de tournee komen ten goede aan het project in Oeganda. Hierdoor heeft Up4s onder andere de middelbare school kunnen bouwen.