Ook Hof te Zandekerk deze zomer open!

KLOOSTERZANDE  –  De Stichting Kerk in Klooster in Kloosterzande is blij dat deze zomer de monumentale Hof te Zandekerk op de zondagen in augustus en september kan worden bezocht. Het kerkje is dan tussen 14.00 en 17.00 uur geopend.

Het Hof te Zande in Kloosterzande.

De stichting doet op zaterdag 11 en zondag 12 september ook mee aan de Open Monumentendagen, met dit jaar als thema ‘Mijn monument is jouw monument’. Op beide dagen kunt u terecht tussen 12.00 en 17.0 uur.

Tijdens de zomeropenstellingen is er op de zondagen 1, 15, en 29 augustus en 12 september op verzoek livemuziek: ds Pieter Overduin bespeelt dan de onlangs aangeschafte Pleyel-piano.

Bezoekers kunnen als zij dat willen een toelichting en informatie krijgen over de geschiedenis van de kerk. Verder is er gelegenheid een kaarsje te branden of een kerkkaars te kopen. Tevens wordt er een aantal zeepproducten van de zusters uit Brecht verkocht. De opbrengst komt ten goede aan de stichting.

De toegang is vrij en er wordt 1,5 meter afstand in acht genomen.

Het orgel in de Hof te Zande.

Het Hof te Zande vormt de oorsprong van Kloosterzande en werd omstreeks 1200 als uithof gesticht door de monniken van de Cisterciënzerabdij Ter Duinen bij het Belgische Koksijde. De monniken voerden bedijkings- en ontginningswerken uit. De kapel werd rond 1250 gebouwd. In 1575 werd de uithof verwoest, maar in 1609 werd de kapel hersteld uit de resten van de ruïnes. Na de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) werden de kloosterbezittingen toegewezen aan de Prinsen van Oranje. Het voormalige kroondomein is sinds januari 1973 staatsdomein. Het kerkje, waar de Middeleeuwen bijna tastbaar zijn, is een bezoekje meer dan waard!