Oude kunst centraal in kerstavonddienst Middelburg

MIDDELBURG – De Doopsgezinde gemeente in Middelburg zal tijdens de Kerstavonddienst (24 december) het kerstverhaal omlijsten met oude kunst uit de vijftiende en zestiende eeuw.

Doopsgezinde kerk Middelburg

Doopsgezinde kerk Middelburg

Aan de dienst wordt meegewerkt door het vocaal ensemble GGS uit Middelburg, dat muziek van onder meer Praetorius, Byrd, Talli en Guerraro zal vertolken. Ds Leuny de Kam gaat in haar overdenking in op het schilderij Madonna en het Kind van Leonardo da Vinci. Zij gebruikt graag de zeggingskracht van beeldende kunst als onderdeel van haar overdenking. Bert Geleijnse begeleidt op het monumentale orgel de samenzang van kerstliederen.

De (kerst)muziek uit de 15e en 16e eeuw is polyfoon van karakter, wat wil zeggen dat alle stemmen hun eigen melodische lijn en ritme hebben, maar heel fraai in en bij elkaar passen. Zo ontstaat verfijnde, bijna ‘kleine’ muziek, passend bij de intieme ruimte van de bescheiden Doopsgezinde kerk.

De Kerstavonddienst in de Doopsgezinde kerk (Lange Noordstraat) in Middelburg begint om 19.30 uur. Na afloop is er gelegenheid om na te praten onder het genot van een glaasje glühwijn.

%d bloggers liken dit: