P3W-cursussen in Papoea trekken veel deelnemers

UTRECHT – In Papoea heeft – net als elders in Indonesië – corona hard toegeslagen. Kwamen er in het begin van de pandemie nog weinig besmettingen onder de Papoea-bevolking voor, afgelopen zomer sloeg de pandemie toch toe, vooral door de deltavariant. Nu ook in Papoea met vaccineren is begonnen, kan P3W (Sterke vrouwen in de kerk) weer cursussen verzorgen. En daar is veel belangstelling voor.

Op een groot aantal locaties kan men zich in Papoea inmiddels vaccineren. De hele staf van P3W is inmiddels ingeënt, maar de staf merkt dat er onder de Papoea-bevolking veel onwetendheid of angst heerst rond het vaccineren. Daarom probeert de staf van P3W via haar toerustingsblad dat vier keer paar jaar wordt toegestuurd naar alle vrouwengroepen, en in (online) ontmoetingen deze onwetendheid en angst weg te nemen.

Dankzij het vaccineren geldt voor het werkgebied van P3W inmiddels geen code rood meer, en mogen er weer ontmoetingen en cursussen plaatsvinden. Daardoor kon P3W onlangs bijvoorbeeld gehoor geven aan een verzoek van de classis Sarmi om een toerustingscursus te komen geven aan 100 vrouwen uit Sarmi en omgeving. P3W ging mede op dit verzoek in, omdat Sarmi, een groot maar verafgelegen dorp, nog coronavrij was.

Rok of bloes?

Een grote groep vrouwen is enthousiast aan het naaien.

Omdat het om een grote groep ging, kostte het P3W wel even tijd voor alle deelnemers cursusmateriaal klaar te maken: stof inkopen en alvast knippen voor de naailessen, het kopiëren van recepten voor de kooklessen en het materiaal voor het toerustingswerk. Toen de P3W-staf echter met een volgeladen auto op locatie in Sarmi arriveerde, stonden daar geen 100 maar 150 vrouwen enthousiast te wachten.

Dat was even slikken: voor de theorielessen was dat geen bezwaar: materiaal kon daar gekopieerd worden, maar stof voor de naaimodule was er niet te koop. Het plan was om iedere deelneemster een bloes met bijpassende rok te laten naaien. Na overleg met de organisatoren legde P3W de vrouwen een keuze voor: ‘Iedereen naait een bloes of een rok, of anders moeten de niet-aangemelde vrouwen helaas terug naar huis.’ Die keuze bleek niet moeilijk: niemand wilde dat er iemand naar huis zou moeten, dus iedereen naaide een van beide kledingstukken in plaats van alle twee. Op de foto is te zien hoe een grote groep vrouwen enthousiast met de hand aan het naaien is.

Een presentatie door P3W in uw gemeente?

Van 30 oktober t/m 28 november is Meilanny Alfons, werkzaam bij P3W, in Nederland. Naar alle waarschijnlijkheid is zij ook aanwezig op de Delta Inspiratiedag op 27 november in Middelharnis. Ook Marijke Werimon, al 50 jaar betrokken bij P3W en woonachtig in Papoea, is tot half november in Nederland. Wilt u (een van) hen uitnodiging om in uw gemeente te vertellen over Papoea en het werk van P3W, neem dan contact op met Mirjam Boswijk, relatiebeheerder Zending en Diaconaat, via m.boswijk@protestantsekerk.nl.

Klik hier voor meer informatie over Delta voor Indonesië