Pinksteroratorium in kerk Schoondijke

SCHOONDIJKE – De cantorij van de Protestantse gemeente De Verbinding voert op Pinksterzondag, 5 juni 2022, in de kerk van Schoondijke het oratorium ‘Aanwezig’ uit. De Pinksterviering begint om 10.00 uur.

De teksten van ‘Aanwezig’ zijn van Marijke de Bruijne, de muziek is gecomponeerd door Chris van Bruggen, Anneke van der Heide en Peter Rippen.

De titel van het oratorium, ‘Aanwezig’, geeft aan dat de Geest van God altijd op aarde aanwezig is geweest en zal zijn. Het oratorium bestaat uit drie delen, waarvan het eerste deel de Adem van God bezingt. Deze manifesteert zich met Pinksteren, was er al voor de wereld werd geschapen en zal er altijd zijn.

Het tweede deel gaat over het verhaal van Pinksteren. De Heilige Geest laat zich zien in beelden van wind en vuur. Met Pinksteren wordt gevierd dat de vele talen die mensen spreken, worden omgezet in die ene taal die iedereen verstaat, de taal van Gods Geest.

In het derde deel wordt beschreven en bezongen wat de Geest van God tot op heden doet. Elk nieuw onderdeel van het oratorium begint met de ‘Geest van God, wie is de Geest’ en later ‘de Geest is Kracht, Aanwezigheid’. Daarin worden de gaven en vruchten van de Geest bezongen.

‘Aanwezig’ is een inspirerende benadering van wat Pinksteren kan betekenen voor mensen van nu.