Regenboogweek in Oud-Beijerland

OUD-BEIJERLAND – Ook in Oud-Beijerland is er in de week van maandag 11 tot en met 17 oktober 2021 veel aandacht voor de Regenboogweek. De Protestantse Gemeente De Open Hof begint de activiteiten met het hijsen van de Regenboogvlag op maandag 11 oktober, Coming Out Day. Op die manier wil De Open Hof zichtbaar maken dat in deze kerk iedereen gelijk is, ongeacht geaardheid of seksuele identiteit.

Diezelfde dag opent wethouder Harry van Waveren om 19.30 de expositie ‘God van de regenboog’, waarmee de aftrap wordt gegeven voor verschillende activiteiten gedurende de rest van de week met als afsluiting een roze kerkdienst op zondag 17 oktober. Iedereen is welkom of men nu gemeentelid is van De Open Hof of tot een andere of tot geen kerkgemeenschap behoort

Jaarlijks wordt op 11 oktober nationaal en internationaal aandacht besteed aan het moment dat een lesbienne, homo, biseksueel of transgender openlijk voor zijn of haar seksuele geaardheid of genderidentiteit uitkomt: het ‘uit de kast’ komen ofwel de coming-out. Deze coming-Outdag wordt sinds 2009 ook in Nederland gehouden.

‘God van de regenboog’

De expositie ‘God van de regenboog’ toont werk van fotografe Yentl Slik, cartoons van Walter Dijkshoorn en gedichten van Ennio Drost. Zij brengen op hun eigen wijze het christelijk geloof in verbinding met de LHBTI-gemeenschap. Na een kort programma met muziek wordt de tentoonstelling geopend. Die is te zien tot half november op werkdagen van 10.00 tot 12.00 uur en op woensdag de gehele dag, inclusief de avond.

Yentl Slik hoopt met haar serie foto’s het christendom en de LHBTQ+ te verbinden. Door LHBTQ+christenen als heiligen in beeld te brengen symboliseert zij dat God een inclusieve God is die onvoorwaardelijk van iedereen houdt, zonder uitzonderingen.

Walter Dijkshoorn gebruikt in zijn cartoons milde ironie om christelijke gebruiken en leringen op de hak te nemen. Daarmee wil hij de lezer vooral aan het denken zetten, waarbij ook nog iets te lachen valt.

Ennio Drost, dansdocent, choreograaf, drama-docent, dichter en schrijver, noemt zichzelf een levenskunstenaar. De gebeurtenissen en levenslessen in zijn leven zet hij letterlijk om in bewegende, geschreven of gesproken kunst. Voor deze expositie schreef hij een aantal gedichten, waarvan de zinnen de ziel raken.

Help, mijn (klein)kind is…

Woensdag 13 oktober (20.00-21.30 uur) is er een inloopavond voor ouders en grootouders van een LHBTI-kind. Thema is: ‘Help, mijn (klein)kind is…’ Wat als je weet of vermoedt dat je kind lesbisch, homo, bi, pan, non-binair of transgender is? Hoe ga je daar als ouder mee om? Hoe kun je je kind steunen? Er is allerlei informatie beschikbaar en in de huiskamer kunnen verhalen, vreugde en vragen met elkaar worden gedeeld.

‘Geloof en transgender’

Donderdag 14 oktober (20.00 uur) geeft Jolanda Molenaar tijdens een huiskameravond een inleiding over het thema ‘Geloof en transgender’. Jolanda Adriana Molenaar besefte al jong dat ze anders was. Ze had er jaren voor nodig om van Adriaan te transformeren tot Jolanda, want in het orthodox christelijke milieu waarin ze opgroeide, was dat soort gedachten slecht en zondig. ,,Ik heb heel lang gedacht dat ik er voor God niet mocht zijn.” Inmiddels werkt Jolanda als pastor in de doopsgezinde kerk in Steenwijk. Ze is transtheoloog, gastvoorganger, transgenderpastor en coördinator van gespreksgroep Transgender en Geloof van de zelfhulp- en belangenorganisatie Transvisie. Tevens heeft ze meegewerkt aan de totstandkoming van het boek ‘Wondermooi, zoals U mij gemaakt hebt’. Jolanda Molenaar neemt ons mee in haar eigen zoektocht en brengt geloof, God en gender met elkaar in verband.

Op deze avond zal ook transvrouw Anna den Boer haar verhaal vertellen. Anna heeft de kerkenraad gevraagd om een zegen over haar nieuwe naam te ontvangen en dit zal gebeuren tijdens de roze kerkdienst op zondag 17 oktober.

Op deze avond is er voldoende ruimte om vragen te stellen.

Filmvertoning ‘Girl’

Vrijdag 15 oktober (20.00 uur) wordt de film ‘Girl (2018) vertoond, waarin Lara, een vijftienjarig meisje, geboren in den jongenslichaam, wordt gevolgd. De film gaat niet in op de eventuele problemen met school, vrienden of familie, maar op Lara zelf, die kostte wat kost balletdanseres wil worden.

Toegangsprijs: € 5,– inclusief drankje.

Roze kerkdienst

Zondag 17 oktober (10.00 uur) wordt in De Open Hof een roze kerkdienst gehouden. Tijdens deze dienst vraagt gemeentelid en transvrouw Anna den Boer een zegen over haar nieuwe naam. Tevens bevestigen Anna en haar vrouw Mariëlle hun huwelijksbelofte en ontvangen ze een zegen over de ringen. Wie na afloop van de dienst behoefte heeft om verder te praten kan tussen 15-17 uur bellen met ds Lyonne Verschoor-Schuijer.