Russische orgelmuziek in Doopsgezinde kerk Middelburg

MIDDELBURG – Het laatste concert in een serie van vier rond het orgel van de Doopsgezinde kerk in Middelburg is zondagmiddag 10 maart. Organiste Anne Rusakove speelt dan Vlaamse en Russische orgelmuziek.

Orgel Doopsgezinde kerk Middelburg. Foto Kees Tempelaar

Op het programma staan verder enkele werken van Johann Sebastian Bach en Albert de Klerk.

Anna Rusakova studeerde magnum cum laude af in musicologie aan het Tchaikovsky-conservatorium te Moskou en doceerde 8 jaar Europese en Russische muziekgeschiedenis aan het Muziekpedagogische Instituut, eveneens in Moskou. Ze is de auteur van diverse artikelen over muziekgeschiedenis en -theorie, waaronder publicaties over Russische en Vlaamse orgelmuziek.
Sinds 2009 woont Anna Rusakova in België, waar ze in 2016 met grote onderscheiding afstudeerde als organiste aan het Lemmensinstituut te Leuven. Als Erasmusstudente volgde ze in 2015 lessen aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen bij de orgeldocenten Theo Jellema en Erwin Wiersinga. Aan het Koninklijk Conservatorium te Antwerpen volgde ze  een postgraduaat bij Joris Verdin. Anna Rusakova treedt regelmatig op als soliste en als begeleidster en verleent medewerking aan kerkdiensten in Brussel en Leuven.

Onbekend

Tijdens het concert van 10 maart zal ook Russische orgelmuziek klinken. Deze muziek is in feite onbekend en nauwelijks te vinden op programma’s van Nederlandse orgelconcerten. Toch bestaat er wel degelijk een Russische orgelcultuur en Anna Rusakova wil graag laten horen wat deze cultuur aan fraaie muziek heeft voortgebracht.
Het concert in de Doopsgezinde kerk aan de Lange Noordstraat begint om 15 uur. De toegang is vrij en er is een collecte bij de uitgang. De concertreeks is een initiatief van Stichting Kerk biedt Podium.