Sjoerd Bin brengt oude spirituals tot nieuw leven

MIDDELBURG – De Middelburgse zanger Sjoerd Bin treedt vrijdag 1 oktober vanaf 20.00 uur op in de Doopsgezinde kerk in Middelburg met spirituals.

Sjoerd Bin laat oude spirituals in een eigen bewerking horen en begeleidt zichzelf daarbij op gitaar. Jeanine Melis verleent medewerking op viool. De organisatie van het concert is in handen van Stichting Kerk biedt Podium.

Sjoerd Bin (34) groeide op met klassiek gitaar en gaf op jonge leeftijd al concerten. Later koos hij voor een blues/country-achtige stijl zonder zijn klassieke roots te vergeten. Zijn muziek kenmerkt zich door een sfeervolle combinatie van ritmiek en een zekere melancholiek. In 2014 brachten Sjoerd en zijn broer een album uit: ‘Brieven, liederen over de oorlog van 14-18’.

Troost

Sjoerd Bin.

Een paar jaar geleden is Sjoerd Bin oude zangbundels van thuis gaan doorzoeken. Hij (her)ontdekte een aantal spirituals, die hij in zijn eigen stijl bewerkte. Een selectie van deze traditionals brengt hij in dit concert ten gehore.

De oorsprong van de spirituals is religieus, ,,maar”, zegt Bin, ,,In al die liederen draait het ook om troost als universeel thema. Die traditionals hebben vaak iets nuchters. Ze gaan over het leven, de dagelijkse beslommeringen.”

Violiste Jeanine Melis ondersteunt met haar instrument de zang en gitaarmuziek van Sjoerd Bin. Ze studeerde in 2019 cum laude af aan het Conservatorium in Tilburg. Jeanine Melis heeft een lesprakrijk en is verbonden aan het Ars Musica Orkest als aanvoerder van de tweede violen.

Coronatoegangsbewijs

De toegang tot het concert is vrij, bij de uitgang is er een collecte om de kosten te dekken. Bezoekers moeten wel beschikken over een coronatoegangsbewijs (QR-code op telefoon of print). Een ‘coronapas’ is te verkrijgen als men volledig is gevaccineerd, een geldig herstelbewijs heeft of een negatieve testuitslag van maximaal 24 uur oud. (zie http: coronacheck.nl) Ook het registratiebewijs coronavaccinatie van de GGD wordt geaccepteerd.