Spannende tijden in Indonesië

In Indonesië stond het aantal besmettingen vrijdag 3 april 2020 op 1.986 bevestigde gevallen, met 181 doden. Voor een bevolking van 270 miljoen inwoners is dat aantal onwaarschijnlijk laag. Er zijn voorspellingen dat de besmettingen zelfs in de honderdduizenden zouden kunnen lopen.

Ruim vijftig gemeenten uit de classis Delta (Zeeuws-Vlaanderen, De Bevelanden, Walcheren, Schouwen-Duiveland/Tholen, Goeree-Overflakkee/Voorne-Putten/Rozenburg en Hoeksche Waard) zetten zich samen in voor drie Kerk in Actie-projecten in Indonesië:

  • Meer voedsel door duurzame landbouw en beter samenwerken (Trukajaya) – Java (WD)
  • Opvang voor straatkinderen (Dreamhouse) – Java (KK)
  • Sterke vrouwen opleiden (P3W) – Papoea (Z)

Lees hier meer over dit ZWO-project Delta voor Indonesië.

Weinig testen

Het aantal nieuwe besmettingsgevallen in Indonesië neemt nog steeds toe en de Ramadhan komt eraan. Het is een gewoonte van Indonesiërs om na de Ramadhan terug te keren naar hun geboorteplaats, dus de regering probeert de mensen ervan te weerhouden dat te doen.

Voor bijna alle landen in de regio geldt dat ze relatief weinig inwoners testen. De aantallen besmette patiënten zullen dus vele malen hoger liggen dan de officiële cijfers. Er bestaan wel aanwijzingen dat het virus minder makkelijk overleeft in tropische temperaturen met een hoge luchtvochtigheid, maar voor harde conclusies daarover is meer onderzoek nodig.

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO sprak eerder zorgen uit over de ongecontroleerde verspreiding van het coronavirus in Zuidoost-Azië, ook omdat deze landen bijna allemaal een zwakke gezondheidszorg hebben. (Bron: nos.nl)

De partners van Kerk in Actie in Indonesië houden hun hart vast voor het virus. Er worden allerlei maatregelen getroffen om het werk op een veilige manier door te kunnen laten gaan en hulp te bieden.

Dreamhouse

In de hoofdstad Yokyakarta leven sommige wijken in totale lockdown, met de bijbehorende effecten. Maar ook omliggende dorpen hebben extra zorg nodig. Als eerste moeten de inwoners informatie krijgen wat dit virus met ze doet en hoe ze hier tegen kunnen handelen. Stromend water, zeep en maskers zijn daarbij van essentieel belang. Kerk in Actie-partner Dreamhouse geeft hier voorlichting en deelt handzeep uit. Daarnaast is er een recept om zelf zeep te maken, omdat er op dit moment veel te weinig zeep is. Ook hebben ze verschillende werkjes en opdrachten voor de kinderen bedacht zodat ze zich niet vervelen nu ze thuis zitten.

Voor kleine ondernemers zoals straatverkopers is de totale lockdown een ramp. Ze hebben geen inkomsten en kunnen geen eten kopen. Dreamhouse probeert hen te voorzien van basis-ingrediënten en vitamines waarmee ze 14 dagen vooruit kunnen.

Trukajaya

Bij Trukajaya (Java) merkt het Kerk in Actie-team dat er eerst verschillend werd gehandeld in reactie op het coronavirus. Meetings worden uitgesteld en mensen wordt gevraagd om zelf in quarantaine te gaan wanneer ze ziekteverschijnselen hebben. Waar eerst alles was uitgesteld tot 29 maart, zijn nu alle meetings en evenementen geannuleerd tot de situatie weer normaal is.

Trukajaya doet verschillende dingen om het virus te lijf te gaan: Plaatsen van posters om aan te geven dat er 1,5 m afstand bewaard moet worden; medische interventies uitvoeren en temperatuur meten bij gezinnen; ontsmetten van het kantoor en de omgeving; verspreiden van handdesinfecterende middelen. Het personeel heeft maskers en extra vitamines ontvangen.

Vanuit Trukajaya vragen ze ook om gebed. Gebed dat de verspreiding van het coronavirus mag verminderen, dat mensen worden beschermd tegen het virus. Voor verbetering van de omstandigheden, dat uitbraken verdwijnen en alles weer normaal mag worden.

P3W

Ook op Papua zijn alle scholen en kantoren dicht. Kerk in Actie-partner P3W werkt ook vanuit huis. P3W heeft het ene jaar cursisten in het  sociale – en kerkenwerk. Die cursisten blijven dat jaar intern wonen. Het andere jaar bezoekt de staf van P3W vrouwengroepen, activiteiten en alumni in het land. In datzelfde jaar worden kortdurende cursussen georganiseerd. Dit is zo’n jaar van korte cursussen en bezoeken en begeleiding door het land. Er zijn nu maar twee meisjes intern, waarschijnlijk studentes die in Jayapura studeren, terwijl hun familie ergens ver weg woont. Omdat de gebouwen voor internaat en lessen grotendeels leeg zijn, is het nu de tijd voor opknapwerk.

Ook alle kerkelijke activiteiten zijn gestopt. Bij plaatselijke kerkgemeenten is het de gewoonte dat gemeenteleden door de week bij toerbeurt huisdiensten organiseren. Vanwege het besmettingsgevaar is dat nu gestopt, maar men stuurt elkaar wel de liturgie toe. Diensten bijwonen via internet, zoals we dat in Nederland doen, is voor de meeste mensen niet mogelijk.

Lees ook Help Kerk in Actie de kanslozen te helpen

Voor meer informatie over over de impact van het coronavirus wereldwijd kijk op kerkinactie.nl/corona.