Sporen en muziek van Maria Magdalena in Goes

GOES – Goes viert op 22 juli en 10 september 2022 het stadspatroonsfeest van de heilige Maria Magdalena. Dat gebeurt met verschillende (gratis) concerten in de Grote of Maria Magdalenakerk en de katholieke Maria Magdalenakerk. Ook zijn er buitenconcerten, want van 15.30 tot 15.15 uur klinkt het openluchtconcert ‘Hoog van de toren’, muziek voor beiaard en koperblazers. De stad kan dan genieten van Rien Donkersloot, de Bell Ringers en de St. Mary Magdalen’s Brass.

Een speciale route voert de wandelaar langs eeuwenoude en eigentijdse Maria Magdalena’s in de Goese binnenstaad. De route is gratis verkrijgbaar bij Tourist Shop Goes. Overal zijn tijdens het patroonsfeest exposities, concerten en kinderactiviteiten. In de week voorafgaand aan het feest zijn er films en een lezing.

Concerten

Grote of Maria Magdalenakerk in Goes.

Op dit stadspatroonsfeest wordt op 22 juli in de Grote of Maria Magdalenakerk een reconstructie gebracht van ‘Het instituut van de Zeven Getijden’. Het vocaal ensemble Cantores Sancti Gregorii brengt polyfone koormuziek ten gehore die onder andere afkomstig is uit de koorboeken van de Grote of Maria Magdalenakerk Goes. Zij doen dat – conform de traditie van het Instituut van de Zeven Getijden – van zonsopgang tot zonsondergang. De zangers van Cantores Sancti Gregorii staan onder leiding van muzikaal leider en zanger Jan Janovcik.

Er wordt op de volgende tijdstippen gezongen:

05.46 – 06.30 uur Lauden
06.45 – 07.00 uur Priem
09.00 – 09.15 uur Terts
12.00 – 12.20 uur Sext
15.00 – 15.15 uur None
17.00 – 17.50 uur Vespers
21.30 – 22.00 uur Completen

Het ensemble Cantores Sancti Gregorii werd in 2013 opgericht door Jan Janovcik als een experimenteel artistiek platform voor de uitvoering van oude muziek.  Het ensemble is gespecialiseerd in sacrale en religieuze muziek met een speciale focus op gregoriaans en daarop geïnspireerde polyfonie.

Het meerstemmig zingen van de getijden was een bezigheid die werd ingesteld in het jaar 1404 en in stand is gebleven tot 1578. Dagelijks werd zeven keer per dag prachtige polyfone muziek gezongen door kapelaans, priesters en scholieren die op de Latijnse school ook muzieklessen kregen

De Heilige Maria Magdalenakerk in Goes.

In de rk Maria Magdalenkakerk wordt op 22 juli van 10.00 tot 11.15 uur een Hoogmis gezongen voor het feest van de Heilige Maria Magdalena. Uitgevoerd wordt ‘Mass for three voices’ van William Byrd.

Van 14.00 tot 14.45 uur is er opnieuw een concert in de katholieke kerk met als thema ‘Maria Magdalena zingt!’. Er zijn klassieke aria’s, musicalhits en kleinkunstliedjes te horen. Uitvoerenden zijn Maria Kosovitsa, sopraan, Rosalie Ardts, mezzosopraan, David Batista Falcón, countertenor, Wim Boer, orgel/piano. De presentatie is in handen van Els Ettes.

Het slotconcert in de Grote of Maria Magdalenakerk wordt op 22 juli van 20.00 tot 21.20 uur verzorgd door het Akoestisch Laboratorium – Castello Consort, vocale solisten en de Maria Magdalena Cantorij onder leiding van Rutger Mauritz. Op het programma staan werken die zijn geschreven voor de grote ruimte, waarvoor de Grote Kerk natuurlijk een uitstekende plek is. Er zal oude, maar ook meer recente muziek – gewijd aan ‘de Apostel der Apostelen’ uitgevoerd worden van Cavalit, Riccio, Cori Spezzati, Gabrieli, Monteverdi, Rigatti, Schütz en Daan Manneke. Tickets verkrijgbaar via www.grotekerkgoes.nl

Dit concert is het eerste in een reeks die komend najaar volgt in het kader van het Akoestisch Laboratorium.