Steun werk Debora in door corona bedreigd Moria

MORIA  –  De 20.000 mensen in het vluchtelingenkamp  Moria op het Griekse eiland Lesbos zitten als ratten in de val. Het coronavirus heeft intussen een inwoner van het eiland besmet en zal onvermijdelijk ook toeslaan in het kamp, zo meldde Debora Molenaar zondag 15 maart.

De uit Zeeland afkomstige Debora Molenaar, haar vader is  predikant van de Hervormde Gemeente in Bruinisse, werkt sinds 2017 met tussenpozen op het eiland. Uit haar bericht valt op te maken dat de mensen die in het kamp verblijven niet kunnen ontsnappen aan het virus; ,,Hygiëne, handen wassen met zeep, lichamelijk afstand houden, jezelf opsluiten. Het zijn allemaal dingen die nu in Nederland geadviseerd worden om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Hier in Moria zijn het echter adviezen waar niemand iets mee kan, gewoon omdat de voorzieningen er niet zijn. ”

Zo lang mogelijk blijven

Debora aan het werk.

De groep hulpverleners waartoe Debora behoort is nog op het eiland, terwijl vele anderen zijn vertrokken. Debora zelf wil zo lang mogelijk blijven: ,, Als ik hoor dat onze Griekse collega’s thuisblijven en we andere NGO’s zien vertrekken, vraag ik me af wie er voor deze mensen zorgt als we allemaal onze biezen zouden pakken. Ik geloof dat God mij heeft geroepen om in Moria te werken en dat betekent dat ik niet mijn spullen pak als het moeilijk wordt… Ook betekent dat niet dat ik onvoorzichtig en onverschillig kan zijn richting de risico’s. Ook ik was mijn handen extra vaak, probeer afstand te houden tot de mensen om me heen en ik heb een extra voorraadje eten in mijn kast liggen. Maar toch, ik weet ook in moeilijke tijden en wanneer we van de ene crisis overgaan op de andere crisis, dat God nog steeds dezelfde is. Zoals het in 1 Petrus 5:7 staat: Werp al uw zorgen op Hem, want Hij zorgt voor u. En dat is wat ik dan maar doe.”

Aanklacht

De hulpverleners zijn het mikpunt van de woede van eilandbewoners. Dat komt volgens Debora omdat zij een gemakkelijker doelwit zijn dan een volgepakt kamp. Zij toont begrip voor het gedrag van de inwoners en klaagt de politieke leiders aan die het zo ver hebben laten komen; ,,De Grieken worden de overvolle kampen op de eilanden zat. Ze zijn het zat om de schapen uit hun weilanden gestolen te zien worden, ze zijn het zat om hun olijfbomen omgekapt te zien worden en ze zijn het zat om bang te zijn om ‘s avonds alleen op straat te lopen. Want dat zijn de consequenties van het feit dat Moria nu rond de 20.000 mensen telt. Niet dat de vluchtelingen dit doen om de Grieken te pesten, maar gewoon omdat ze honger hebben, gewoon omdat ze het ‘s nachts koud hebben en gewoon omdat het kamp met de dag groeit. Kortom, de Grieken op de eilanden zijn het zat om al 4 jaar lang de hele Europese vluchtelingencrisis te dragen. Die Turkije-deal kan eigenlijk gezien worden als een pleister op een gebroken been. Al 4 jaar lang en Europa heeft niets gedaan om dat been eens goed in te gipsen en te genezen….”

De lezer kan het volgende doen (Werk en Bid):
a) Losse giften kunnen op dit moment worden overgemaakt naar NL85 INGB 0795713061 tnv D. Molenaar.
b) Maandelijks steunen kan ook. Meld uw gift aan via https://forms.gle/Ckhz27CzoPkeV5aB9
c) Bidden voor: de vluchtelingen, de andere mensen en op Lesbos en Debora en de andere hulpverleners

Het werk van Debora is te volgen via www.deboraopweg.nl