The Passion nieuwe stijl

De cast van The Passion 2021: (vlnr) Anita Witzier, Rob Dekey, Leo Alkemade, Freek Bartels, Trijntje Oosterhuis, Humberto Tan en Tycho Gernandt.

UTRECHT – De hoofdrolspelers voor The Passion 2021, dat dit keer vanuit Roermond komt, zijn nu allemaal bekend: Humberto Tan neemt de rol van de verteller op zich, Tygo Gernandt vertolkt de rol van Pilatus, Leo Alkemade speelt Petrus en de rol van Judas is weggelegd voor Rob Dekay. Musicalster Freek Bartels is benoemd tot Jezus. Hij vertolkte eerder al de rol van Jezus in de musical Jesus Christ Superstar. Eerder werd al bekend dat Trijntje Oosterhuis in de huid van Maria kruipt bij de Bijbelse tv-show.

Anita Witzier, KRO-NCRV-presentatrice, doet donderdag 1 april – Witte Donderdag – live verslag van de processie met het iconische lichtgevende kruis door gaststad Roermond. Witzier laat daarbij bijzondere ontmoetingen en indrukwekkende persoonlijke verhalen de revue passeren.

Met het bekend maken van de artiesten is ook de online processie begonnen. Klik hier. In de veertig dagen voorafgaand aan het spektakel (de Veertigdagentijd) trekt de processie door heel Nederland.

The Passion 2021 is alweer de elfde editie van het televisiespektakel over het lijden en sterven van Jezus Christus. De televisieuitzending is standaard op Witte Donderdag voor Pasen, (dit jaar op 1 april), het einde van de Veertigdagentijd.

Thema

Het thema van The Passion nieuwe stijl is dit jaar #ikbenervoorjou. ,,Tweeduizend jaar geleden was het Jezus die deze oproep deed: om er te zijn voor elkaar. Een belofte die nog altijd van grote betekenis is voor ons allemaal. En juist in deze coronaperode vol onzekerheid en verwarring hebben deze vijf woorden nog meer waarde gekregen. Want in deze coronacrisis laten we echt zien wat we voor elkaar kunnen betekenen’’, zegt KRO-NCRV directievoorzitter Peter Kuipers. Hoofdrolspeler Freek Bartels wil Jezus zo menselijk mogelijk neerzetten. ,,Ik wil ook de strijd van Jezus laten zien. Wat mij aanspreekt in het verhaal van The Passion is dat het met name gaat over vergevingsgezindheid en het niet oordelen over elkaar: doe lief!’’

Andere vorm

De afgelopen jaren scoorde de uitzending van The Passion ruim 3 miljoen kijkers. Ieder jaar is een andere stad gastheer. Vorig jaar kon The Passion geen doorgang vinden door corona. Roermond, de stad waar deze editie zou plaatsvinden, mag dit jaar op herhaling met een andere vorm van het spektakel. Op televisie werd vorig jaar wel een terugblik van vorige edities uitgezonden.

De EO, organisator van het tv-evenement sinds 2016 (samen met KRO-NCRC) stopte na deze ‘coronaversie’ met de productie. KRO-NCRV, gesteund door de Protestantse Kerk in Nederland, draagt dus dit jaar zorg voor The Passion nieuwe stijl. Omdat fysieke aanwezigheid van publiek in Roermond vanwege corona niet mogelijk is, wordt The Passion interactiever en kan de kijker via thepassion.kroncrv.nl onderdeel zijn van het paasevenement. Op ikbenervoorjou.nl komen daarnaast video’s en gespreksmateriaal beschikbaar om in kleine groepjes samen door te praten over de thema’s die aan bod komen. Als voorproefje kan alvast de gratis cd worden besteld met zes liedjes die tijdens The Passion 2021 gezongen worden door Freek Bartels, Trijntje Oosterhuis, Leo Alkemade en Rob Dekay. Klik hier.

The Passion, donderdag 1 april, 20.25 uur bij KRO-NCRV op NPO 1

Lees ook: Protestantse Kerk maakt doorstart The Passion mogelijk
en lees ook: Doe mee aan The Passion-40-daagse